Onderwijs

Haarlemmermeerse basisscholen aan de slag met vooroordelen

Vrouwen kunnen niet autorijden, gehandicapten zijn zielig? Leerlingen van groep zeven en acht van de Haarlemermeerse basisscholen gaan aan de slag met vooroordelen dankzij steun van de gemeente Haarlemmermeer. Een gastles over vooroordelen, anders zijn, vreemd en gewoon. En ook een gastles waar je niet stil zit, maar letterlijk wandelend wijs wordt.

De gemeente Haarlemmermeer ondersteunt in 2015/2016 de gastlessen van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland op de basisscholen in haar gemeente door een financiële bijdrage. Voor de school is deze gastles dit schooljaar kosteloos. De school krijgt het lesmateriaal na afloop zelfs cadeau, tenminste als ze denken er zelf mee aan de slag te willen. En dat willen ze, blijkt uit de praktijk. 
Vóór de zomervakantie hebben we  de gastlessen gegeven bij: Sint Willibrordus (Buitenkaag), Merlijn, Opmaat, De Ark, t Venne (Nw Vennep), Tabitha, Montessori Floriande, Klavertje vier, Albert Schgweitzerschool (Hoofddorp), Achtbaan, Meerbrug (Zwanenburg). Voor dit schooljaar hebben we afspraken staan bij: Opmaat, De Boog, De Zwanenbloem, Braambos, De Meiboom, Vesterhavet, Dik Trom, Rietveldschool, Dr Plesmanschool en Gaandeweg. Ons streven is om in 2015/2016 op alle basisscholen van de Haarlemmermeer met vooroordelen aan de slag te gaan. Hopelijk ook op uw basisschool!
Interesse? Mail ons voor een afspraak op
nb@bdkennemerland.nl of bel ons op 023 5315842.
Naast een gastles aan de leerlingen is de gastles een instructie aan de betreffende docenten. De leraren zijn verplicht bij de gastles aanwezig en krijgen zo inzicht in de werkwijze van de Vooroordelenkoffer, het lesmateriaal dat gebruikt wordt; vijftig bordjes met korte verhalen, vragen of grapjes. 
Als de docent enthousiast is en de Vooroordelenkoffer zelf wil gebruiken, blijft de koffer kosteloos op de school achter dankzij steun van diverse fondsen die Bureau Discriminatiezaken heeft geworven. “Wij hebben 220 basisscholen in onze regio en die kunnen we – als kleine stichting – nooit elk jaar een gastles aanbieden. Door het stokje over te dragen aan de docent borgen we het onderwerp vooroordelen, discriminatie en anders zijn ook voor de toekomst op de school”, aldus Noëlle Beerepoot, voorlichter van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.