Onderwijs

Basisscholen Velserbroek aan de slag met Vooroordelenkoffer

Vrouwen kunnen niet autorijden, gehandicapten zijn zielig? Leerlingen van groep zeven en acht van de Velserbroekse basisscholen gaan aan de slag met vooroordelen dankzij steun van de gemeente Velsen. Een gastles over vooroordelen, anders zijn, vreemd en gewoon. En ook een gastles waar je niet stil zit, maar letterlijk wandelend wijs wordt.

De gemeente Velsen biedt de basisscholen van Velserbroek de kans om twee gastlessen van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland gratis af te nemen. Deze moet dan wel vóór de kerst van 2015 worden uitgevoerd. 
Naast een gastles aan de leerlingen is de gastles een instructie aan de betreffende docenten. De leraren zijn verplicht bij de gastles aanwezig en krijgen zo inzicht in de werkwijze van de Vooroordelenkoffer, het lesmateriaal dat gebruikt wordt; vijftig bordjes met korte verhalen, vragen of grapjes. Als de docent enthousiast is en de Vooroordelenkoffer zelf wil gebruiken, blijft de koffer kosteloos op de school achter dankzij steun van diverse fondsen die Bureau Discriminatiezaken heeft geworven. “Wij hebben 220 basisscholen in onze regio en die kunnen we – als kleine stichting – nooit elk jaar een gastles aanbieden. Door het stokje over te dragen aan de docent borgen we het onderwerp vooroordelen, discriminatie en anders zijn ook voor de toekomst op de school”, aldus Noëlle Beerepoot, voorlichter van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.
Inmiddels zijn de gastlessen uitgevoerd bij De Molenweid en de Duinroos. Volgende week staat een gastles op De Hoeksteen gepland. En er zijn inmiddels contacten met de docenten van Het Anker en De Beekvliet. Hopelijk volgt snel ook een afspraak met De Westbroek zodat alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 van Velserbroek alles weten over anders zijn en dat vreemd best gewoon is.