Fien is… expositie toert door Haarlemmermeer

Wethouder Marjolein Steffens-Van de Water opende bij P-Punt in Hoofddorp de expositie ’Fien is…’ De thema’s discriminatie en uitsluiting liggen haar na aan het hart, ze was ooit bestuurslid van het Bureau Discriminatiezaken. De Haarlemse Marjolein van Haaften maakte de tekeningen. Fien laat de impact van discriminatie zien.

De tekeningen zijn in eerste instantie gemaakt voor de Stripdagen in Haarlem in 2010. Het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland wilde aansluiten bij de interesse van het publiek en toch iets over het onderwerp discriminatie en uitsluiting laten zien. Nadien is het idee ontwikkeld om de expositie te laten rondreizen langs diverse publieke locaties, zoals de dorps- en wijkgebouwen van Maatvast. Discriminatie is over het algemeen geen geliefd onderwerp en op deze manier kan er toch op een positieve, luchtige manier aandacht voor worden gevraagd.
Het figuurtje Fien vertoont zeven verschillende gemoedstoestanden die kunnen worden ervaren als gevolg van discriminatie en/of ongelijke behandeling. Fien is bijvoorbeeld heel boos, verdrietig of ze trekt zich terug. Mensen die bij het Bureau Discriminatiezaken te maken hebben gehad met discriminatie zijn ook vaak boos, teleurgesteld of verdrietig.
In het seizoen 2015-2016 wisselt de expositie iedere twee maanden van locatie van Maatvast zodat zoveel mogelijk burgers van Haarlemmermeer kennis kunnen nemen van de tentoonstelling.Stichting Maatvast is de beheerder en exploitant van 22 sociaal culturele accommodaties binnen Haarlemmermeer.
De samenwerking tussen Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Maatvast is tot stand gekomen door een match tijdens de Beursvloer Haarlemmermeer 2014.
Het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is een onafhankelijke organisatie die werkt aan het stimuleren van een tolerante samenleving en het tegengaan van ongelijke behandeling. Burgers in Haarlemmermeer kunnen bij het bureau terecht voor informatie en (kosteloos) advies over en ondersteuning bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.
Zie ook filmpje op www.oogophaarlemmermeer.nl van 12 september 2015
Meer informatie over de expositie: Marjolein van Haaften 023 5315842
Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Haarlemmermeer
Tags
Download