Antisemitisme

Oorlogssporen: een stadswandeling langs WOII-sporen voor groep 7/8

Wie was Rachel, en waarom moest zij in 1941 ineens naar een andere school? En wat doen de struikelstenen langs het Spaarne in de stoep? Een spoor van lintjes wijst de weg door de Haarlemse binnenstad en laat leerlingen van groep 7 en 8 een geschiedenis van uitsluiting en discriminatie zien. Een lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met universele themas.

In kleine groepjes gaan de leerlingen van groep 7/8 langs plekken in de Haarlemse oude binnenstad die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog.

We leren Rachel kennen – een meisje van 11 – die na de zomervakantie van 1941 ineens naar een andere school moet. Een joodse school. En dappere juffen die weigeren zich te schikken naar de nieuwe regels van de bezetter. We struikelen over struikelstenen in een stoepje langs het Spaarne. Waarom liggen die daar?

Groepjes leerlingen volgen samen met een begeleider een spoor van rood-wit-blauwe lintjes door de binnenstad van Haarlem. Bij 11 stops met een oranje lintje horen vragen en wat info uit een boekje dat iedere leerling meekrijgt. De begeleider krijgt extra informatie en een routekaart, zodat niemand verdwaald. De wandeling is in totaal 2 km. Halverwege is een stop in het Noord-Hollands Archief en krijgen iedereen wat te drinken.

Basisscholen kunnen zich nog aanmelden om deze route te lopen met hun leerlingen. Dit jaar is dat mogelijk voor twee scholen. Volgend jaar gaan we de route breed aanbieden aan scholen en kunnen veel meer scholen meedoen.

Aanmelden of meer weten? Neem contact op met Frederique Janns, Bureau Discriminatiezaken, 023 5315842 of fj@bdkennemerland.nl