Onderwijs

In 2016: vooroordelenles op 57 Haarlemmermeerse scholen

Vrouwen kunnen niet autorijden, gehandicapten zijn zielig? Leerlingen van groep zeven en acht van 57 Haarlemmermeerse basisscholen gingen dit jaar aan de slag met vooroordelen De gemeente Haarlemmermeer vind dit onderwerp belangrijk en bood twee gastlessen per basisschool aan voor 2015/2016.

Een gastles over vooroordelen, anders zijn, vreemd en gewoon. En ook een gastles waar je niet stil zit, maar letterlijk wandelend wijs wordt.

Docenten zelf aan de slag
Naast een gastles aan de leerlingen is de gastles een instructie aan de docenten. De leraren krijgen tijdens de les inzicht in de werkwijze van de Vooroordelenkoffer. Het lesmateriaal – vijftig bordjes met korte verhalen, vragen of grapjes – lieten we achter op de school zodat de docenten er een volgend school zelf mee aan de slag gaan.

“Wij hebben 220 basisscholen in onze regio en die kunnen we – als kleine stichting – nooit elk jaar een gastles aanbieden. Door het stokje over te dragen aan de docent borgen we het onderwerp vooroordelen, discriminatie en anders zijn ook voor de toekomst op de school”, aldus Noëlle Beerepoot, voorlichter van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.

Eerder zijn we al actief geweest in de gemeenten Bloemendaal, Zandvoort, Heemskerk en sommige delen van Velsen om daar – met financiële steun van de gemeente – de gastlessen te verzorgen. Komend schooljaar gaan we aan de slag in de gemeente Beverwijk. We zijn in gesprek met de gemeente Haarlem om ook daar aan de slag te kunnen.