Wetgeving

Europees Hof van Justitie, uitspraak

Werkgevers mogen hun personeel verbieden een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie op 14 maart 2017 bepaald.

Een Belgische vrouw was naar het hof gestapt, omdat haar werkgever, beveiligingsbedrijf G4S, haar had gevraagd om geen hoofddoek meer te dragen. Ze weigerde dat en voor G4S was dat reden om haar te ontslaan. Ook een vrouw uit Frankrijk die op haar werk een hoofddoek wilde dragen had een zaak aangespannen.

Het Europees Hof van Justitie zegt nu dat bedrijven het personeel mogen opdragen om neutrale kleding te dragen. De uitspraak geldt niet alleen voor hoofddoeken, maar voor alle religieuze, filosofische en politieke symbolen.

Bedrijfsregelement

Een bedrijf moet het dan wel in een bedrijfsreglement hebben vastgelegd. In dat geval is er volgens het hof geen sprake van discriminatie.

 

Aanwijzingen voor de rechter

Het hof geeft de nationale rechter in de uitspraken een aantal aanwijzingen:

-Het doel van een neutrale uitstraling is in beginsel legitiem, zeker als het gaat om een functie waarbij sprake is van (veel) contacten met klanten.

-Het beleid over kledingvoorschriften moet coherent en systematisch worden uitgevoerd.

-De enkele wens van een bepaalde klant kan niet bepalend zijn om het dragen van bepaalde religieuze kledingstukken te verbieden.

-Een werkgever mag een werknemer niet zonder meer ontslaan vanwege het niet voldoen aan kledingvereisten. De werkgever moet kijken of het mogelijk is iemand een andere functie binnen het bedrijf te laten vervullen.

 

Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in Nederland, keek uit naar de uitspraak. Volgens haar moest het hof twee belangrijke rechten tegen elkaar afwegen. Het gaat om aan de ene kant het recht van gelijke behandeling en aan de andere kant het recht van bedrijven om de neutraliteit en onafhankelijkheid van het bedrijf vorm te geven.

Het College oordeelde eerder in Nederland dat een griffier van een rechtbank wel het recht had om een hoofddoek te dragen tijdens haar werk.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Wetgeving
Regio’s
โ€”
Tags
โ€”
Download
โ€”