Cijfers discriminatie

Cijfers discriminatie 2016 Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LvtD)

Op 21 maart publiceerde de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVtD) de Factsheet Discriminatie 2016. Een factsheet met cijfers en toelichtingen over klachten en meldingen die bij de diverse Antidiscriminatievoorzieningen (ADV) zijn binnengekomen in 2016.

Er zijn 4.596 meldingen over discriminatie geregistreerd. Dat is bijna 1% meer dan in 2015.
Al jarenlang gaan de meeste meldingen over discriminatie op grond van ras / etnische afkomst en dat is ook dit jaar weer zo (1.937 keer). Bijna de helft daarvan betreft opmerkingen en scheldpartijen; de andere helft gaat over uitsluiting van diensten of voorzieningen, beperkte toegankelijkheid en onderscheid door het toepassen van regels.
Meldingen vanwege seksuele gerichtheid zijn ten opzichte van 2015 flink gestegen. Datzelfde geldt voor de grond politieke gezindheid. Dit laatste is te verklaren door de situatie die in Nederland ontstond na de mislukte staatsgreep in Turkije.
Circa 7% van het totaal aantal meldingen betreft godsdienst. Meestal zijn deze vanwege het islamitisch geloof. Het gaat om 254 van de 348 meldingen.
Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Regio’s
โ€”
Tags
โ€”
Download
โ€”