(Homo)seksuele gerichtheid

Tien jaar Pink Panelonderzoek: homovijandigheid structureel

Op Coming Out dag presenteert Bureau Discriminatiezaken de feitenkaart over tien jaar Pink Panelonderzoek naar het veiligheidsgevoel onder lesbiënnes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Kennemerland.

Het blijkt dat homovijandigheid en discriminatie een structureel voorkomend gegeven is. Het aantal incidenten in Kennemerland lijkt echter niet toe te nemen. Over het algemeen is het veiligheidsgevoel in de eigen woonomgeving of gemeente redelijk stabiel of het wordt zelfs iets beter. LHBT’s horen minder homo-negatieve verhalen in de directe omgeving, het percentage respondenten dat meent dat de eigen woonplaats over het algemeen veilig is, is fors gestegen. Meer LHBT’s dan enkele jaren geleden menen dat zij zonder problemen hand in hand kunnen lopen of in het openbaar kunnen kussen. Tegelijkertijd komen LHBT’s steeds minder openlijk uit voor hun seksuele gerichtheid, zowel in de eigen woonwijk als op het werk.

De feitenkaart en de uitgebreide rapportage zijn hieronder te downloaden.