(Homo)seksuele gerichtheid

Net zo gewoon als je buurvrouw

Interview met Rineke Mesman, ‘regenboogambassadeur’ en vrijwilliger bij Bureau Discriminatiezaken. Zij is initiatiefnemer van een nieuwe serie uitleningen van de Mensenbieb. Jolanda van Ommeren sprak met haar. De bron van dit artikel is: www.mensenbieb.nl

Rineke Mesman: “Op een verjaardag hoorde ik over de Mensenbieb en kwam ik op het idee om een gezamenlijke uitlening te organiseren. Ik werk als vrijwilliger bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK). Dat heeft als taak het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Het BDK streeft ernaar om meer begrip te kweken tussen verschillende groepen in de samenleving. Zeer vergelijkbaar met het doel van de Mensenbieb dus.”  De eerste Mensenbieb die Rineke organiseerde was op zaterdag 11 november in winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem.

Praten met een levend boek
“Het praten met een ‘levend boek’ vind ik een mooie, laagdrempelige manier om in contact te komen met mensen die je normaal gesproken niet zo snel zou ontmoeten. Als we kennis nemen van elkaars levenswijze en levensbeschouwing, kunnen we daarmee beeldvorming beïnvloeden en vooroordelen wegnemen.”

Geen ziekte
Als lesbienne is Rineke zelf ook ‘te leen’ als boek. “In Nederland zijn 1,2 miljoen LHBT-ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) Wist je dat er desondanks nog steeds mensen zijn die denken dat homoseksualiteit een ziekte is? Ik vind het belangrijk om te laten zien dat wij ook hele gewone mensen zijn, net zoals bijvoorbeeld je buurvrouw.”

Eigen verhaal
Welke ‘levende boeken’ waren er op 11 november bij? Rineke: “Omdat de Mensenbieb is ingebed in een groter project ‘Verbinding door religie en levensbeschouwing’ was er een rijke schakering aan boeken met een religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond zijn. Er was iemand die het soefi-geloof aanhangt, een Syrisch-orthodoxe christen, een moslima. Ook kwam er een dame van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Verder kon je spreken met een lesbisch levend boek, een transgender, een a-seksueel, vluchtelingen en mensen met lichamelijke beperkingen. Kortom, een bonte verzameling aan levende boeken en bijzondere verhalen.

Hoe werkt het?
“Afgelopen zaterdag zaten we midden in winkelcentrum Schalkwijk. Je kon je melden bij de balie en aangeven welk ‘levend boek’ je graag zou willen lenen. Op een whiteboard stonden trefwoorden waaruit je kunt kiezen. Een bibliothecaris bracht je naar het betreffende ‘boek’, met wie je ongeveer 20 minuten kunt praten. De belangrijkste spelregel is dat lezers het boek met respect behandelen. De ‘boeken’ bepalen zelf welke vragen ze beantwoorden. Het lenen is helemaal gratis, iedereen is van harte welkom!”

Op 22 november is er een tweede uitlening van 15.00 tot 17.00 uur
Plaats: Bibliotheek Schalkwijk aan het Fie Carelsenplein 2 Haarlem

Meer informatie bij Bureau Discriminatiezaken: 023 531 5842