(Homo)seksuele gerichtheid

Gezocht: penvrienden voor project middelbare school

Gezocht: briefschrijvers voor project op middelbare school Kaj Munk

De technasium leerlingen van het Kaj Munk College in Hoofddorp gaan vanaf januari van start met de Respect Estafette. Dit brieven schrijfproject wil vooroordelen wegnemen en respect bevorderen.

Boekje Respect EstafetteDat gebeurt in dit project door middelbare scholieren brieven te laten schrijven met penvrienden: echte mensen die anders zijn en de maatschappij in de klas brengen. De penvrienden zijn mensen (vrijwilligers) uit Kennemerland die vanwege hun geloof, huidskleur, handicap, sekse, afkomst of seksuele gerichtheid eerder te maken hebben met vooroordelen en discriminatie.

De penvriend ontvangt drie brieven van de scholier, de penvriend schrijft er twee terug. De brieven worden op school, onder begeleiding van een docent en een voorlichter van het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland geschreven.

Gezocht
Voor deze Respect Estafette zoeken we mensen die bereid zijn twee brieven te schrijven (en drie te ontvangen) van middelbare scholieren. De terugschrijvers die wij zoeken komen op een of andere manier vaker in aanraking met vooroordelen of ervaren zelfs discriminatie. De leerlingen zitten in de derde klas van het technasium van het Kaj Munk College in Hoofddrop. De brieven gaan over vooroordelen, discriminatie en respect. Het project start begin februari 2018 en de laatste brief moet halfmaart 2018 door de terugschrijver geschreven worden.

Het project
De kracht van dit project zit hem in de waargebeurde verhalen, 1 op 1 contact en het uitwisselen van ervaringen. De waargebeurde verhalen maken dat discriminatie realiteit wordt, het 1 op 1 contact tussen penfriends zorgt voor een gevoel van wederzijds vertrouwen en het uitwisselen van ervaringen tussen klasgenoten maken deze ervaringen bespreekbaar. De leerlingen maken kennis met discriminatiegronden zoals afkomst, geloof, handicap, seksuele gerichtheid (etc.) en de  vormen van (dis)respect en vooroordelen die daar mee te maken hebben. De leerlingen komen erachter hoe het is om beoordeeld te worden (op welke manier dan ook) en hoe je daarmee om kan gaan.

Planning in het kort
Als je meedoet vragen wij je in totaal twee brieven te schrijven.
De 1e brief ontvang je begin februari 2018 per mail. Je hebt een week om deze te beantwoorden.
De 2e brief ontvang je half februari 2018 per mail. Je hebt wederom een week om deze te beantwoorden.
Afsluitend ontvang je dan nog een derde brief van de leerling, daar hoef je echter niet op te reageren. Eind maart 2018 is er nog een afsluitende bijeenkomst waar je voor wordt uitgenodigd (maar niet perse hoeft te zijn als je niet kan). Als dank krijg je een mooi boekje van het project met een bloemlezing. Dit is kortweg het project.

Wil je meedoen of wil je meer informatie?
Mail dan naar nb@bdkennemerland.nl.