(Homo)seksuele gerichtheid

Gastlessen voor 250 leerlingen Sancta Maria Haarlem

Alle tweedeklas leerlingen van het Haarlemse Lyceum Sancta Maria krijgen deze week drie gastlessen van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Na een les over vooroordelen in het algemeen en een uitleg over de Nederlandse wetgeving gaan leerlingen zelf aan de slag.

Hoe zit het met de eigen vooroordelen? Waar komen die vandaan en kloppen ze? Waarom hebben mensen die? Wat zijn je rechten in Nederland met betrekking tot gelijke behandeling en hoe zit dat met discriminatie. Verschillende leerlingen bespreken zelf een poster voor de klas (verschillende posters zijn meegenomen door voorlichter), soms schoorvoetend, soms vol passie.

Dan krijgen ze een uur les van Jan Willem en Sulya, twee Haarlemmers die veel te maken hebben met vooroordelen en daar hun eigen weg in gevonden hebben. Ze kunnen van alles, maar doen dat anders dan je wellicht gewend bent. Dit komt door hun handicap. De leerlingen mogen alles vragen en gaan ook aan de slag met objecten en rolstoelen.

In het laatste uur wordt ingegaan op genderdysforie. Hoe is het als je je niet thuis voelt in je ‘gender’? Hoe merk je dat, hoe vaak komt dat voor, is het iets nieuws, wat kan je eraan doen? Na de presentatie kunnen de leerlingen ook hier alles over vragen aan de docent van dit onderwerp.