Arbeidsmarkt

Discriminatie door uitzendbureaus aanpakken

Uit onderzoek van het tv-programma Radar (29 januari 2018) blijkt dat bijna de helft van de uitzendbureaus meewerkt aan discriminatie als de opdrachtgever daarom vraagt. Onacceptabel vonden velen, zo ook de ABU, de algemene bond uitzendondernemingen. De ABU organiseerde een expertsessie en nodigde de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie uit.

Uit het onderzoek van tv-programma Radar bleek dat bijna de helft van de achtenzeventig geteste uitzendbureaus meeging in een discriminerend verzoek van de opdrachtgever. Met hun handelen overtreden deze uitzendbureaus de wet. Maar de bewijslast in de dagelijkse praktijk is lastig waardoor deze vorm van discriminatie vaak vrijuit gaat.

Het onderzoek toont (wederom) aan dat het gebeurt en dat de problematiek hardnekkig is.  De politiek reageerde geschokt en geïrriteerd. Deze discriminatie moest eindelijk een halt toegeroepen worden. Maar hoe?

Ook de ABU, algemene bond uitzendondernemingen, was geschokt en organiseerde op 13 februari 2018, twee weken na de uitzending van Radar een expertsessie om tot een mogelijke aanpak te komen. Namens de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie waren Noelle Beerepoot en Erik Schaap aanwezig.