(Homo)seksuele gerichtheid

Levende boeken in Bibliotheek Haarlem Noord

Op maandag 19 en 26 maart kunnen bezoekers van Bibliotheek Haarlem Noord een ‘levend boek’ lenen. De levende boeken zijn onderdeel van de Mensenbieb, mensen die buiten de maatschappelijke ‘norm’ vallen met bijzondere verhalen. Zonder betaling kan de lezer, in een gesprek, het opmerkelijke verhaal leren kennen achter het boek.

Mensenbiep HaarlemIn november vorig jaar was er de eerste Haarlemse Mensenbieb in Schalkwijk. Er werden ruim tachtig gesprekken gevoerd in de bibliotheek en het winkelcentrum. Soms was het een komen en gaan bij de aanwezige ‘levende boeken’. De reacties waren mooi. Een bezoekster: ‘Ik hoorde een verhaal, eerlijk tot op het bot. Ik was haast tot tranen geroerd en moest onbedaarlijk lachen. De veilige omgeving nodigt uit tot nieuwsgierigheid en wederzijds respect’. Een ander: ‘Je gaat een intiem gesprek aan en in korte tijd leer je iemand echt kennen.’

Wethouder Jur Botter ook nieuwsgierig
De Mensenbieb heeft ook de nieuwsgierigheid van wethouder Jur Botter gewekt. Hij zal de laatste editie op 26 maart om 14.30 uur openen en in gesprek gaan met een van de levende boeken.

Welke ‘boeken’ kan je spreken
Het assortiment van de Mensenbieb in de bibliotheek in Haarlem Noord bestaat uit ruim tien levende boeken met verschillende onderwerpen. Bezoekers kunnen kiezen uit meer dan 15 onderwerpen per editie; waaronder schizofrenie, diverse religies, transgender, bipolaire stoornis, vluchteling, seksuele diversiteit, fysieke beperking en dakloos zijn. De leestijd bedraagt 20 minuten per boek. Iedereen is van harte welkom om zonder betaling het gesprek aan te gaan met deze bijzondere levende boeken. Desgewenst kan het boek worden verlengd met nog eens 20 minuten.

Initiatief
Op initiatief van Bureau voor Discriminatiezaken Kennemerland en het Haarlems Platform voor Religie en Levensbeschouwing wordt de Mensenbieb in Haarlem georganiseerd. De Mensenbieb brengt mensen letterlijk met elkaar in gesprek en draagt daardoor bij aan verbinding en meer wederzijds begrip in de samenleving. Door de bijdragen van de J.C. Ruigrok Stichting, Community Service Haarlem, Gemeente Haarlem en het Humanistisch Verbond wordt dit project in Haarlem financieel mogelijk gemaakt.

 

Wanneer
In samenwerking met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zijn er in totaal vier edities van de Mensenbieb geïnitieerd. De eerste twee

evenementen vonden in november vorig jaar in Schalkwijk plaats. De voorlopig laatste edities van de Mensenbieb in deze samenstelling vinden plaats op maandag 19 maart en op maandag 26 maart van 14.30 uur tot 16.30 uur, aan de Planetenlaan 170, in Bibliotheek Haarlem-Noord.

Kom naar de Bibliotheek in Haarlem Noord en ga in gesprek met opmerkelijke mensen. Laat je verrassen door een ‘levend boek’ en verruim je blik!

Meer informatie over de Mensenbieb? Neem contact op met Rineke Mesman of Marjolein van Haaften 023 5315842