Godsdienst

Verkiezingen

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zijn politieke partijen actief om stemmen te werven en kiezers voor zich te winnen. Dit gebeurt op verschillende manieren, waaronder het maken van televisiespotjes en die worden uitgezonden in de zendtijd voor politieke partijen.

Op donderdag 15 maart was het de beurt aan de PVV en op de publieke omroep werd hun spotje uitgezonden. Het was een anti-islam spotje. In tekst werd de islam beticht van negatieve fenomenen (waaronder vrouwenhaat, terreur, onderdrukking en jodenhaat); op de achtergrond klonk dreigende muziek.

De antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) in Nederland hebben klachten ontvangen over de inhoud van het spotje. Een aantal moslimorganisaties heeft aangifte gedaan of heeft een brief geschreven aan onder meer de NPO, de zender waarop het spotje te zien was.

Als Bureau Discriminatiezaken is ons doel om discriminatie op alle gronden te voorkomen en tegen te gaan. Of in dit geval sprake is van discriminatie volgens de wet, is aan Justitie om te bepalen. Wij willen ook polarisatie tegengaan en deze uiting van de PVV vinden wij zeer polariserend en negatief jegens moslims. Het is onnodig kwetsend, zelfs in verkiezingstijd.

—-