Antisemitisme

Oorlogssporen, lokale geschiedenis voor groep 7 en 8

Wie is Rachel van Gelderen? Waarom moest ze van school? Waarom werd de juf ontslagen? Wat doen die struikelstenen langs het Spaarne? Welk gebouw stond er op de plek van de Toneelschuur? Waarom draagt Vrouwe Justitia een blinddoek?

Oorlogssporen is een zoektocht naar de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad. Basisschool leerlingen van groep 7/8 lopen met een begeleider in kleine groepjes en speuren naar een spoor van lintjes.

De wandeling – ontwikkeld en georganiseerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – start op de Lange Herenvest en eindigt bij Vrouwe Justitia, buiten bij de Haarlemse Rechtbank. Halverwege is er een korte pauze met limonade in de oude Janskerk, met een bezoek aan de expositie Vrouwen in Verzet.

Werkboekje leerlingen

Wandeling Oorlogssporen
– stadswandeling in de vorm van een speurtocht
– voor groep 7/8 basisschool
– duur: 2,5 uur
– start & finish: Lange Herenvest 122, Haarlem
– kosten: 75 euro per klas
– aanmelden: info@bdkennemerland.nl