Racisme, afkomst, huidskleur

Slavernij toen,  racisme nu en de oma van Miriam

Wat is er in Haarlem nog te zien van het slavernijverleden en hoe zit het met racisme nu? De Haarlemse Miriam Rasoelbaks vertelt het aangrijpende verhaal van haar oma. Doodstil zijn de veertienjarige leerlingen.

Tijdens de geschiedenislessen krijgen alle twaalf tweede klassen van het Haarlem College deze week een gastles van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. In een sneltreinvaart komt de slavernijgeschiedenis voorbij gedenderd. Ook wordt stilgestaan bij Haarlemse herinneringen aan de slavernij: gevelstenen die nog steeds te zien zijn, familiewapens die op voordeuren pronken en schilderijen die in het Frans Hals hangen.

In het tweede deel van de les vertelt Miriam Rasoelbaks haar persoonlijke familie verhaal. Dit maakt veel indruk op de leerlingen. Steeds weer. Bij alle twaalf klassen. Is het slavernijverleden wel zo lang geleden? Hoe belangrijk is het te weten waar je familiewortels liggen?

En dan is er de link naar het heden. Wordt er nu nog gediscrimineerd op basis van huidskleur? Hoe zit het met de eigen (onbewuste) vooroordelen? Ook al zijn we volgens Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet allemaal gelijk, dat gelijk moet nog wel bevochten worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander.