Godsdienst

(S)Preken voor andermans Parochie

De titel van het project, is een woordspeling op de Nederlandse zegswijze preken voor eigen parochie. Iemand die dat doet, richt zich alleen op de eigen achterban. Wij, initiatiefnemers, beogen juist beweging naar de andere, de vreemde geloofsgemeente of levensbeschouwelijke gemeenschap.

Ondertussen hebben verschillende gemeenschappen in Haarlem, op verschillende manieren met elkaar kennisgemaakt, of het staat op de rol.

-Op 18 maart kwam een klein gezelschap van de Protestantse kerk in Heemstede op bezoek bij de Stichting Somaliërs in Schalkwijk. Er was uitgebreid gekookt en er werd gezamenlijk gegeten. Daarna ging het gezelschap (circa 25 mensen) in de grote zaal met elkaar in gesprek.

Wat is de rol van de dominee? Waarom gaan mensen naar de kerk? Is de islam dwangmatig? Kun je je als moslim verzekeren? Hoe gaan we om met onze ouderen? Hoe belangrijk is solidariteit in de islam? Dat waren zo wat onderwerpen die langs kwamen tijdens dit verkennende kennismakingsgesprek. Het werd van beide zijden gewaardeerd dat zij op deze manier eens met mensen konden doorpraten die ze in hun dagelijks leven niet zo vaak spreken.

– Vrijdagavond 11 mei kwamen circa 16 jonge meiden van Marokkaans-Nederlandse komaf bijeen om in gesprek te gaan met (de vrouwelijke) rabbijn Rooda, uit Amsterdam. De meiden hadden een open luisterhouding en stelden veel vragen aan de rabbijn. De sfeer was gemoedelijk. Met dank aan stichting Zohor.

’Het mooie van deze bijeenkomst was dat er meer bewustzijn is gecreëerd tussen de gelijkenissen van beide religies en wij elkaar iets beter kennen dan voorheen.’ Aldus de dames van Zohor.

foto van Stichting Zohor.

-Op 22 mei gingen de Soefi’s op bezoek bij de Doopsgezinden en vice versa.

-En op 3 juni zullen de jongeren van de Nieuw-Apostolische kerk op bezoek gaan in de Fatih moskee tijdens een iftarmaaltijd. Op een later moment komen de jongeren van de Fitah moskee naar de kerk. Ze zijn praktisch buren, ze zitten aan beide zijden van het Schoterbos. Toch leuk om je buren te leren kennen.

Een verslag van 22 mei en 3 juni volgt.