Godsdienst

Hoofddoekverbod in (stage-)bedrijven: mag dat?

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een notitie geschreven over het verbieden van de hoofddoek omdat er verwarring is ontstaan rond de uitspraken van het Europees Hof van Justitie.

Je mag in Nederland niet zomaar vanwege je hoofddoek afgewezen of ontslagen worden Je mag niet worden gediscrimineerd om je godsdienst, en ook niet om je afkomst, je seksuele gerichtheid of je geslacht. Het recht om niet gediscrimineerd te worden is een belangrijk mensenrecht. Dat recht staat ook in onze Grondwet.
Toch komt het voor dat vrouwen en meisjes worden afgewezen voor een stage of baan omdat ze een hoofddoek dragen. Zoals de fastfood- keten die een sollicitante afwees vanwege haar hoofddoek. Het bedrijf gaf aan dat het personeel neutraliteit naar klanten toe moet uitstralen en was van mening dat dit mag van de Europese rechter (Europees Hof van Justitie). Dat de hoogste Europese rechter iets heeft gezegd over een hoofddoekverbod op het werk klopt. Toch mogen (stage-) bedrijven niet zomaar een hoofdoekverbod invoeren. Het College voor de Rechten van de Mens legt in de notitie (zie bijlage) uit wat (stage-) bedrijven wel en niet mogen als het gaat om werkneemsters en stagiaires met een hoofddoek.