(Homo)seksuele gerichtheid

H’meerse basisscholen zelf aan de slag met vooroordelenkoffer

Aan de slag met de VooroordelenkofferIn het schooljaar 2015/2016 kregen Haarlemmermeerse basisschoolleerlingen de gastles vooroordelen met de Vooroordelenkoffer. In de jaren daarna zijn de docenten jaarlijks zelf met het lesmateriaal aan de slag gegaan, zo blijkt uit een inventarisatie.

In 2015/2016 bood Bureau Discriminatiezaken de Vooroordelenkoffer-gastles aan aan alle basisscholen in de Haarlemmermeer. De gemeente Haarlemmermeer nam de kosten, vijftig euro per gastles, voor haar rekening. Op 57 basisscholen heeft Bureau Discriminatiezaken Kennemerland dat schooljaar gastlessen gegeven met de Vooroordelenkoffer. Als de docent aangaf in volgende jaren zelf met het lesmateriaal aan de slag te willen, lieten we het lesmateriaal kosteloos achter op de school.

Een gastles met de Vooroordelenkoffer bleek niet alleen een les voor de leerlingen, maar ook een instructie voor de docent. Die zag hoe het lesmateriaal werkte, en dat het werkte. Zo goed als op alle scholen hebben we het lesmateriaal achter gelaten op verzoek van de docent, zodat deze er in volgende jaren mee aan de slag kon. Een duurzame aanpak dus.

Afgelopen week mailden we met de Haarlemmermeerse docenten van toen met de vraag of zij nog lesgaven in groep 8 en of ze de Vooroordelenkoffer gebruikten. Enthousiaste reacties stroomden binnen. Hier een aantal reacties;

“We hebben de koffer nog en zetten hem ieder jaar in. Dat willen we ook dit jaar weer doen in onze groep 8.” Basisschool in Nieuw-Vennep

“Ik gebruik de leskoffer elk jaar en vind hem fijn in het gebruik. Ik zou hem niet willen missen.” Basisschool in Zwaanshoek

“Ja, ik gebruik de koffer nog steeds. Soms neem ik één of twee kaarten eruit als extra bij een les sociale vaardigheden. In de tweede helft van het schooljaar gebruik ik de koffer in een lessenserie over de overstap naar het VO.” Basisschool in Hoofddorp

“Tijdens een project van onze methode Alles-in-1 zetten wij de koffer in.” Basisschool in Buitenkaag

“Ik gebruik de koffer ieder jaar. Blijft een geweldige manier om tot gesprekken en ontdekkingen te komen.” Basisschool in Hoofddorp

“De koffer gebruiken we hier zeker! Die geven we liever niet terug 😉.” Basisschool in Hoofddorp

“De Vooroordelenkoffer heb ik nog en gebruik hem elk schooljaar. Ook leen ik de koffer uit aan de parallelklas. We vinden het nog steeds waardevol om m.b.v. deze koffer een les te geven over vooroordelen.” Basisschool in Nieuw-Vennep

Ook interesse in de vooroordelenkoffer? Mail ons op info@bdkennemerland.nl, want alle basisschoolleerlingen in Kennemerland verdienen een goede les over vooroordelen.