(Homo)seksuele gerichtheid

Een Paarse Vrijdag met inhoud op het Schoter in Haarlem

De middelbare scholieren van het Schoter in Haarlem wilden meer inhoud aan Paarse Vrijdag 2018 geven. En dat is – in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – gelukt. Met een talkshow  en een prachtig schilderij, dat voorlopig nog op de school te zien is, als resultaat.

Na een act in de pauze was en een live talkshow waar leerlingen van vijf derde klassen vragen konden stellen. ‘Hoe kwam ke erachter dat je homoseksueel, lesbisch of transgender was en hoe oud was je toen’, was de eerste vraag aan Jan Willem, Joan, Fabian en Mandy op deze vrijdag 14 december 2018. ‘Hoe wist jij dat je hetero was’, pareerde Jan Willem de vraag waarna hij inging op zijn eigen, persoonlijke verhaal.

In de aula van hun school met zo’n 150 leerlingen kwamen allerlei verhalen naar voren en mochten alle vragen gesteld worden aan de panelgasten. Mandy is een oud-leerling van de school en lesbisch. Fabian is gevlucht, nog maar korte tijd in Nederland en sprak in het Engels over zijn seksuele voorkeur en Joan beantwoordde alle vragen over genderdysforie. De talkshow werd gepresenteerd door twee leerlingen van het Schoter.

Jan Willem plakt de tips van de leerlingen op het schilderij

Jezelf zijn
Theatermaker Jan Willem sloot het event af met een aangrijpend lied over ‘jezelf zijn’ en hoe lastig dat soms is. En hoe je door de ander geframed wordt, wordt ingelijst. In een hokje geplaatst. Bewust of onbewust.

Na afloop konden de leerlingen op kleine briefjes tips schrijven om iemand te ‘ontlijsten’. Deze zijn na afloop op een schilderij bevestigd van een meisje dat lesbisch is, maar ten tijde dat het portret geschilderd werd, nog niet uit de kast was, nog niet zichzelf kon zijn. Dit schilderij hangt de komende maanden op het Schoter. Als reminder aan deze zinvolle en openhartige Paarse Vrijdag 2018.