(Homo)seksuele gerichtheid

Paarse Vrijdag 14 dec: ook op Het Schoter en het Nova College

Paarse Vrijdag 2018Vrijdag 14 december 2018 is het Paarse Vrijdag. Veel middelbare scholieren doen daar aan mee. Met paarse nagels, paarse sokken of een heel paars pak. Door paars te dragen zeg je; homo, hetero, lesbisch, bi, transgender; het is allemaal oké. Zo ook op het Nova College in Beverwijk en Het Schoter in Haarlem.

Al weken hangen er posters van de GSA, de Gay Straight Alliance (waarin zowel docenten als leerlingen zitten), die oproepen om mee te doen aan Paarse Vrijdag. Door paarse kleding aan te trekken toon je je solidair met seksuele diversiteit. Er zijn allerlei kleine en grote activiteiten op de scholen; van het uitdelen van paarse armbandjes tot verkiezing van de best geklede paarse persoon. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is deze Paarse Vrijdag 2018 op Het Schoter Haarlem en het Nova College Beverwijk aanwezig.

Het Schoter
Leerlingen van Het Schoter in Haarlem wilden meer inhoud aan deze dag geven. Na een act in de pauze is er een ware talkshow met quiz op vrijdag 14 december in de aula van hun school, voor ruim 100 leerlingen. Deze leerlingen hebben vooraf vragen opgesteld voor de panelgasten.

In het panel van de talkshow nemen deel Joan, Fabian en Mandy. Mandy is een oud-leerling van de school en lesbisch. Fabian is gevlucht en nog maar korte tijd in Nederland. Hij spreekt in het Engels over zijn seksuele voorkeur en Joan kan alle vragen over genderdysforie beantwoorden. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland zit samen met de GSA  van Het Schoter in de organisatie van deze middag.

Nova College Beverwijk
Op het Nova College in Beverwijk wappert een enorme regenboogvlag. Studenten van de GSA van het Nova College hebben in de pauze een informatiestand over Paarse Vrijdag en hun GSA. Ook Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is daar aanwezig met voorlichtingsmateriaal en de ‘herken de hetero’ quiz.

Aan een ander project van Stad Haarlem dat deze week online kwam, deden ook jongeren van het Nova College mee. Ze maakten een video waarin deelnemers raden of mensen homo-, hetero-, bi- of a-seksueel zijn. ‘Wij willen hiermee laten zien dat je oordeel niet altijd waar hoeft te zijn. In het filmpje willen we laten zien dat je niet zomaar aan mensen hun uiterlijk ziet wat hun seksuele oriëntatie is”, aldus de website. ‘Raad mijn seksuele orientatie’ heette het en zie hier het resultaat.