Antisemitisme

Oorlogssporen: doe de geschiedenis speurtocht in Haarlem

Oorlogssporen is een zoektocht naar de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad. Basisschoolleerlingen van groep 7/8 lopen met een begeleider in kleine groepjes en speuren naar een spoor van lintjes.

Werkboekje leerlingen

Wie is Rachel van Gelderen? Waarom moest ze van school? Waarom werd de juf ontslagen? Wat doen die struikelstenen langs het Spaarne?  Welk gebouw stond er op de plek van de Toneelschuur? Waarom draagt Vrouwe Justitia een blinddoek? Op allerlei plekken gaan de kinderen op zoek, beantwoorden vragen en voeren opdrachten uit.

De wandeling – ontwikkeld en georganiseerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – start op de Lange Herenvest en eindigt bij Vrouwe Justitia, buiten bij de Haarlemse Rechtbank. Halverwege is er een korte pauze met limonade in de oude Janskerk, met een bezoek aan de expositie Vrouwen in Verzet.

Meld je klas aan!
– voor groep 7/8 basisschool (of een andere groep die het leuk lijkt)
– ochtend 9:00-11:30 uur. In overleg eventueel in de middag
– start & finish: Lange Herenvest 122, Haarlem
– kosten: 75 euro per klas (mits de school het kan missen)
– aanmelden: info@bdkennemerland.nl