(Homo)seksuele gerichtheid

Gastlessen bij de internationale schakelklassen

Wat is gewoon en wat is vreemd? Wat is normaal, wat is anders? Waarom is het belangrijk dat je jezelf kan zijn, als moslima of als homoseksueel of als wat-dan-ook? ‘Omdat je niet 24/7 toneel kunt spelen’, antwoordde een leerling treffend.

Sterren College Haarlem

Woensdag 6 februari 2019 gaf Noëlle Beerepoot van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland gastlessen aan alle leerlingen van de internationale schakelklassen van het Sterren College in Haarlem. Het ging over artikel 1 van de grondwet, discriminatie, vooroordelen en over vreemd en gewoon.

Wat is een vooroordeel, hoe werkt dat in je hoofd en wat is vreemd en wat is gewoon. Dat was de focus van deze gastlessen bij de jongste leerlingen (12-14 jaar).

Bij de iets oudere groepen werd stilgestaan bij de wet en de dagelijkse realiteit. Bij de oudste leerlingen (16-19 jaar) gingen we in op het waarom van gelijke behandeling. Het gevoel van recht en onrecht, de redenen achter de wet.

Verschillende discriminatiegronden zoals geloof, homoseksualiteit, man/vrouw, racisme, leeftijd kwamen aan bod en leerlingen konden hun mening geven. Maar ook spiegelden ze op hun eigen meningen en vooroordelen.

De leerlingen van internationale schakelklassen zijn allemaal elders geboren en wonen sinds kort in Nederland. Na een paar jaar stromen ze door naar het regulier onderwijs of richting werk.