Cijfers discriminatie

Jaarverslagen

Jaarverslagen van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland van de afgelopen vijf jaar zijn hieronder te downloaden.

Ons meest recente jaarverslag is van 2017. Hierin beschrijven wij onze activiteiten op het gebied van klachtbehandeling (de klachtenprocedure, de registratie & rapportage daarover, inclusief cijfers), onderzoekvoorlichting en advies & beleid.

In 2017 kwamen bij Bureau Discriminatiezaken 195 klachten binnen over ongelijke behandeling, belediging, uitsluiting en andere uitingen van discriminatie in Kennemerland. Dit is een lichte daling van 7% in vergelijking met het voorgaande jaar. Opvallend is eigenlijk dat het aantal klachten al jarenlang rond de 200 ligt, enkele jaren met pieken en dalen daargelaten.

De meest gemelde discriminatieklachten in 2017 gaan over:
1. Ras / afkomst
2. Handicap / chronische ziekte
3. (Homo)Seksuele gerichtheid

Circa de helft van de discriminatieklachten speelt zich af in de eigen woonwijk, op de arbeidsmarkt en in de openbare ruimte.

De meeste discriminatieklachten in 2017 komen uit Haarlem (75). De gemeente Haarlemmermeer staat op de tweede plaats met 48 klachten . Hierna volgen: Velsen (27), Beverwijk (21), Heemstede (12), Heemskerk (11) en Zandvoort (6). Uit Bloemendaal, Uitgeest en Haarlemmerliede & Spaarnwoude komen respectievelijk 2, 2 en 1 discriminatieklachten.

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2013