Cijfers discriminatie

Jaarverslagen

In de jaarverslagen beschrijven wij onze activiteiten op het gebied van klachtbehandeling (de klachtenprocedure, de registratie & rapportage daarover, inclusief cijfers), onderzoekvoorlichting en advies & beleid. Het meest recente jaarverslag en jaarverslagen van eerdere jaren zijn hieronder te downloaden.

In 2021 kwamen bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland 349 klachten binnen over ongelijke behandeling, belediging, uitsluiting en andere uitingen van discriminatie in Kennemerland. Dit is een lichte daling van 5% in vergelijking met het voorgaande jaar.

De meest gemelde discriminatieklachten in 2021 gingen over:
1. Afkomst/Huidskleur  2. Niet-wettelijke grond 3. (Homo)seksuele gerichtheid

Het jaar 2021 stond voor de wereld en dus ook voor het Bureau Discriminatiezaken nog steeds in het teken van corona. Corona beperkte de activiteiten, vooral bij voorlichting. Maar het leverde opnieuw een piek aan klachten op. Witte mensen realiseren zich na het Black Lives Matterjaar in 2020 dat ook in Nederland racisme wijdverspreid is en dat zij een rol hebben om daar verandering in te brengen. Institutionele discriminatie, waarvan bij de Belastingdienst sprake lijkt te zijn bij de toeslagenaffaire (rapport “Ongekend onrecht” van de parlementaire onderzoekscommissie), is op de agenda komen te staan. Corona en dan vooral het coronavaccinatiebewijs zorgde voor meer polarisatie in de samenleving. Wij voelden ons geroepen tot nuancering over en weer: houd rekening met gevoeligheden, probeer je te verplaatsen in de ander, discussieer over de inhoud zonder in extremen te vervallen.

Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2019

Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2016

Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2014

 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Regio’s
Tags
Download