(Homo)seksuele gerichtheid

Hoe werkt dat: verliefd worden?

Acteurs van HomonologenWanneer weet je dat je verliefd bent? Hoe werkt dat? Maar liefst 125 basisschool leerlingen van groep 7 en 8 uit Spaarndam, Haarlem en Heemstede zagen dinsdag 11 juni 2019 een prachtig theaterstuk over verliefd worden, georganiseerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland als regenboogpartner.

Voorafgaand aan deze les was er reeds een uitwisseling van tussen de verschillende basisscholen geweest. Vooraf hadden de leerlingen in tweetallen een brief met elkaar geschreven. Hieruit bleek dat ze veel dingen gemeen hadden (‘ben jij ook voor FC Barcelona, wat leuk!’) en ook van elkaar verschilden (‘ik ken niemand die op een boot woont, wij wonen in een flat en we hebben ook een kat’).

Een paar weken geleden zagen de leerlingen elkaar voor het eerst in levende lijve. En toen bleek dat het beeld dat ze op basis van de brieven gevormd hadden in hun hoofd, niet altijd strookte met de werkelijkheid. Tijdens deze eerste echte ontmoeting gingen ze aan de slag met de Vooroordelenkoffer. In tweetallen moesten ze vijftig vragen bij vijftig bordjes beantwoorden. Een hele klus, en tegelijkertijd konden ze elkaar leren kennen.

Tijdens de voorstellingEn vandaag zagen ze elkaar dus weer. Op de andere school. En keken ze samen naar een theaterstuk over de liefde: Homonologen van theater LiveYourStory. Aansluitend een ware workshop gegeven door de acteurs. Die waren toen ineens zichzelf, met hun eigen naam, wat soms voor verwarring zorgde. En moesten de leerlingen zelf aan de slag en zelf acteren. Want hoe reageer je? En hoe kan je reageren? En hoe voelt dat? Verliefd worden, bij iedereen gaat dat anders en dat is prima.