(Homo)seksuele gerichtheid

11 oktober Coming Out dag: activiteiten

Vrijdag 11 oktober is het Coming Out dag. Veel gemeenten in de regio Kennemerland hijsen de regenboogvlag of organiseren andere activiteiten om te benadrukken dat sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) belangrijk is en dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Koning & Koning

Bureau Discriminatiezaken is op en rondom rondom de Coming Out dag ook actief met de volgende activiteiten:

Haarlem
Bureau Discriminatiezaken Kennemerland presenteert tijdens het Roze Ontbijt in het Haarlemse stadhuis de uitkomsten van het Pink Panel onderzoek naar sociale acceptatie en veiligheid van LHBT’s in Kennemerland. Alle aanwezigen ontvangen de Pink Panel feitenkaart 2019. Er hebben 285 LHBT’s woonachtig in Kennemerland mee gedaan aan het onderzoek. Na vrijdag zijn de uitkomsten van het Pink Panel onderzoek terug te vinden op www.bdkennemerland.nl of op te vragen via mvh@bdkennemerland.nl Het Roze Ontbijt is een initiatief van COC Kennemerland. In de middag is er een werkconferentie rondom sociale acceptatie van LHBT’s en COC Kennemerland organiseert vanaf 17.00 uur een blije borrel en een feest in het Patronaat.

Velsen
9:00 uur – Stadhuis. Burgemeester Dales gaat de dag ceremonieel openen met het in top brengen van de Regenboogvlag.
10:30 – 11:30 uur – Op een lagere school wordt het verhaal voorgelezen van de “Koning en de Koning” aan de groepen 1,2 en 3. Dit wordt mede verzorgd door Noëlle Beerepoot van Bureau Discriminatiezaken. Het verhaal illustreert op een mooie manier in “kindertaal” de seksuele diversiteit. Onder het voorlezen door, zullen de kinderen een mooie lange ketting gaan maken. Die zal worden omgetoverd tot “Regenboog ambtsketen”.
11:00 uur 11:30 uur – Burgemeester Dales zal de regenboogketen in ontvangst nemen.
12.00 uur  Om 12 u opent wethouder Steijn de Regenboogbrunch met roze koeken in de Burgerzaal van het gemeentehuis Velsen. Ook de Roze Salon en COC Kennemerland presenteren zich tijdens de brunch. .Bureau Discriminatiezaken Kennemerland presenteert tijdens de Regenboogbrunch de uitkomsten van het Pink Panel onderzoek naar sociale acceptatie en veiligheid van LHBT’s in Kennemerland. Iedereen ontvangt de Pink Panel feitenkaart 2019. Na 13 uur opent de Respectbeweging een interactieve fototentoonstelling met als doel bewustwording van vooroordelen.
Iedereen is van harte uitgenodigd om de presentatie van de resultaten bij te wonen die van 12-14 u plaatsvindt in de Burgerzaal van het gemeentehuis Velsen.

Heemstede
Om 15.00 uur opent burgemeester Astrid Nienhuis de tentoonstelling ‘Wie zegt U’. Dit is een vriendelijke en prikkelende tentoonstelling in twee delen over diversiteit, met werken van ruim twintig kunstenaars uit Heemstede, Haarlem, Amsterdam en ver daar buiten. Daarna zijn er muzikale optredens van verschillende artiesten. Zangeres Astrid Nijgh, bekend van de grote hit ‘Ik doe wat ik doe’ treedt op. Verder komen de Haarlemse Viooldiva’s en zanger Angelo van Bebberen. De tentoonstelling is na de opening tot en met 28 november te zien in de Burgerzaal  gedurende de openingstijden van het raadhuis. Het tweede deel van de tentoonstelling zal in november in het centrum van Haarlem plaatsvinden tijdens het Kunstlijn weekend.

Tijdens deze festiviteiten worden ook de resultaten van het Pink Panel gepresenteerd. Dit is een digitale enquête die het Bureau Discriminatiezaken sinds 2009 houdt onder LHBT’s in de regio.

Iedereen is van harte welkom om op vrijdag 11 oktober langs te komen. Het programma biedt voor ieder wat wils: voor LHBTI’s, voor kunst- en cultuurliefhebbers of voor wie gewoon zin heeft in een leuke middag. Locatie: Burgerzaal van het raadhuis, Raadhuisplein 1, Heemstede