(Homo)seksuele gerichtheid

Basisscholen Velsen aan de slag met vooroordelenkoffer

Kunnen alle vogels eieren leggen? Wat is gewoon, wat is vreemd? Wat is een feit, wat een mening en wat staat er in de regels van Nederland over gelijk behandelen? Een gastles over vooroordelen, anders zijn, vreemd en gewoon en discriminatie. Een les waar je lekker mag lopen en letterlijk wandelend wijs wordt. En met grapjes, want nee, alleen de vrouwtjes leggen eieren…

Leerlingen van groep zeven en acht van de Velsense basisscholen gaan tot de zomer aan de slag met vooroordelen dankzij steun van de gemeente Velsen. Die geeft dit schooljaar een financiële bijdrage voor gastlessen met de Vooroordelenkoffer van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Voor deze scholen is de gastles dan ook kosteloos, op andere scholen vragen we een eigen bijdrage van 50 euro per gastles.

Docenten zelf aan de slag
Het lesmateriaal krijgen de Velsense docenten, als ze dat willen, na afloop cadeau zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Naast een gastles aan de leerlingen is de gastles daarmee een instructie aan de betreffende docenten. De leraren zijn verplicht bij de gastles aanwezig en krijgen zo inzicht in de werkwijze van de Vooroordelenkoffer, het lesmateriaal dat gebruikt wordt; vijftig bordjes met korte verhalen, vragen of grapjes.

“Wij hebben 220 basisscholen in onze regio en die kunnen we – als kleine stichting – nooit elk jaar een gastles aanbieden. Door het stokje over te dragen aan de docent borgen we het onderwerp vooroordelen, discriminatie en anders zijn ook voor de toekomst op de school”, aldus Noëlle Beerepoot, voorlichter van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.

Interesse?
Inmiddels staan acht basisscholen van Velsen ingepland, de overigen benaderen wij de komende maanden. Ons streven is dit schooljaar op alle basisscholen van Velsen met vooroordelen aan de slag te gaan. Hopelijk ook op uw basisschool! Interesse? Mail ons voor een afspraak op nb@bdkennemerland.nl of bel ons op 023 5315842.