Racisme, afkomst, huidskleur

Duizenden discriminatiemeldingen over het lied ‘Beter voorkomen dan Chinezen’

Duizenden meldingen ‘Beter voorkomen dan Chinezen’ bij antidiscriminatievoorzieningen

De antidiscriminatievoorzieningen, aangesloten bij de landelijke vereniging Discriminatie.nl,  ontvingen ruim 3.000 meldingen over het lied ‘Beter voorkomen dan Chinezen’. Het lied waarin het coronavirus in een adem wordt genoemd met Chinese mensen en Chinees eten, werd vrijdag gedraaid door dj Lex Gaarthuis op Radio 10.

Na het uitbreken van het coronavirus is de racistische bejegening van mensen met een Aziatisch uiterlijk toegenomen, is ook uit de meldingen bij de antidiscriminatievoorzieningen op te maken. Veel melders maken zich zorgen om hun kinderen die hiermee op school gepest worden. In hun ogen draagt het lied daaraan bij.

Voorzitter Frederique Janss van Discriminatie.nl noemt het lied kwetsend en stigmatiserend. ‘We gaan een stevig gesprek voeren met Radio 10. Ook willen we dat het filmpje wordt verwijderd. Verschillende melders hebben aangifte gedaan bij de politie. Het is nu aan het OM om te bepalen of hier sprake is van discriminatoire groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie van of haat tegen Chinezen.’

Wie te maken krijgt met discriminatie vanwege het coronavirus kan dit melden op www.discriminatie.nl. Antidiscriminatievoorzieningen bieden melders kosteloos advies en ondersteuning bij eventuele vervolgstappen.

Bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland zijn ruim 90 discriminatieklachten binnengekomen. Het betreft niet alleen het liedje, ook op straat of in het openbaar vervoer krijgen mensen, vaak in Nederland geboren met een Aziatisch uiterlijk, beledigende reacties. Alle melders ontvangen hierover nog persoonlijk bericht. Gezien het grote aantal meldingen in korte tijd kan het even duren voordat iedere melder van ons een bericht ontvangt. Let op: een klacht indienen bij een antidiscriminatievoorziening is niet hetzelfde als aangifte doen bij de politie.

Woont u in Kennemerland en wilt u meer informatie of een discriminatieklacht indienen, dan kan dat via 023 5315842 of info@bdkennemerland.nl