Antisemitisme

Oorlogssporen: Haarlemse speurtocht over uitsluiting en discriminatie

Werkboekje leerlingenOorlogssporen is een zoektocht naar de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad voor leerlingen van groep 7/8 van de basisschool. Komende maand speuren zo’n vijftien klassen uit Haarlem, Heemstede en Bloemendaal naar sporen van uitsluiting en discriminatie.

Interesse? Meld je aan:
– voor groep 7/8 basisschool (of een andere groep die interesse heeft)
– ochtend 9:00-11:30 uur. In overleg eventueel in de middag
– start & finish: Lange Herenvest 122, Haarlem (hier blijven de fietsen ook staan)
– kosten: 75 euro per klas (mits de school het kan missen)
– aanmelden: info@bdkennemerland.nl

Wie is Rachel van Gelderen? Waarom moest ze van school? Waarom werd de juf ontslagen? Wat doen die struikelstenen langs het Spaarne?  Welk gebouw stond er op de plek van de Toneelschuur? Waarom draagt Vrouwe Justitia een blinddoek? Op allerlei plekken gaan de kinderen op zoek, beantwoorden vragen en voeren opdrachten uit. Over de geschiedenis van toen en over regels en rechten van nu.

De wandeling – ontwikkeld en georganiseerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – start op de Lange Herenvest en eindigt bij Vrouwe Justitia, buiten bij de Haarlemse Rechtbank. In kleine groepjes met een begeleider speuren de leerlingen naar een spoor van lintjes, doen onderweg kleine opdrachten en beantwoorden vragen.