(Homo)seksuele gerichtheid

Haarlemse scholieren laten van zich horen op de SchuurTalk

Gasten tijdens de SchuurTalkOp vrijdag 6 maart 2020, voorafgaand aan de voorstelling Weg met Eddy Bellegueule, organiseerde de Toneelschuur en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland een SchuurTalk. In een vol Schuurcafé namen zo’n 40 jongeren en een handvol docenten deel aan het gesprek.

Veel middelbare scholen hebben een GSA, een Gender and Sexuality Alliance. Deze waren uitgenodigd voor deze avond. Er was duidelijk behoefte aan de avond bij de scholieren, want de kaartjes vlogen als warme broodjes over de email.

Van acht verschillende scholen waren leerlingen aanwezig. Het bleek een vruchtbaar idee om de leerlingen van die verschillende middelbare scholen buiten de eigen school bij elkaar te brengen. Het podium gaf erkenning aan de LHBTI community en de problematiek. Voor een aantal leerlingen was het de eerste keer dat ze in de Toneelschuur kwamen en een dergelijke voorstelling zagen.

Bomvol SchuurcaféVoorprogramma
In het voorprogramma ging het veel over de relatie tussen jongeren en hun ouders. Over verwachtingen van die ouders, maar ook van de jongeren over hun ouders. Over jezelf vinden en jezelf kunnen zijn. Zelfacceptatie, maar vooral ook de acceptatie van de omgeving en accepteren dat die omgeving een eigen tijdspad heeft.

Er waren volop vragen, ook van de jongeren, tijdens de SchuurTalk, ondanks dat er zo’n 70 mensen zaten. Het gesprek voelde laagdrempelig. De Haarlemse Nathalie, een van de sprekers en initiatiefnemers van de avond, deed haar verhaal en hoe lastig je vrhouding tot je ouders kan zijn. Het sloot naadloos aan op de spoken word performance van Kik waarmee de SchuurTalk opende. De zestienjarige Luc, leerling op het ECL, vertelde over de acties van hun GSA en waarom hij betrokken was bij dit thema.

GSA-netwerk
Een half jaar eerder, in november 2019, organiseerde Bureau Discriminatiezaken – in samenwerking met COC Kennemerland – de eerste school overstijgende GSA-dag waar veel belangstelling voor was. Was die eerste bijeenkomst vooral organisatorisch en kennismakend van karakter, deze opvolging in de Toneelschuur, een half jaar later, gaf een inhoudelijke boost voor de GSA’s van die middelbare scholen. Ook een soort erkenning van het werk wat de vrijwilligers van de GSA’s doen op de scholen en een voorprogramma en voorstelling die de leerlingen en de docenten stemde tot nadenken en gesprek.

Nagesprek, in het decor van de voorstellingHier en nu
Na afloop van de voorstelling volgde nog een nagesprek dat massaal bezocht werd. Naast twee acteurs schoven ook de Haarlemse sprekers van het voorprogramma aan. De spelers waren zeer openhartig in hun antwoorden en de thematiek van het voorprogramma kwamen in het nagesprek terug. Het maakte het verhaal van Eddy in Noord Frankrijk van 15 jaar geleden naar een verhaal van hier en nu in Nederland en in Haarlem.

De avond was zeer waardevol en inhoudelijk van toegevoegde waarde. Het voor- hoofd- en na-programma versterkten elkaar en lieten zien dat ook nu het soms nog verdomde lastig is jezelf te zijn. Ook in Haarlem, op straat, op school of thuis bij je eigen familie.