(Homo)seksuele gerichtheid

Gastspreker in online-les is eyeopener voor Haarlemse nieuwkomers

De laatste maanden geven we, door corona, online les aan Haarlemse statushouders. Deze week konden deelnemers het laatste half uur vragen stellen aan een gastspreker, dit keer iemand van COC Kennemerland. Dat bleek een eyeopener voor de meesten en herkenbaar voor een Online lesgeven door coronaenkeling. Mooi gesprek over relaties, verliefd worden, anders zijn en toch ook heel gewoon zijn.

Binnen het introductieprogramma  voor statushouders, georganiseerd door Maaike Gerritsen en Sofia Merrouni van Stichting Haarlem Effect, verzorgt Bureau Discriminatiezaken Kennemerland  een onderdeel over het thema discriminatie, gelijke behandeling, Art.1 van de grondwet, vooroordelen, gewoon en vreemd. Deze week gaf een groep Farsi-sprekende deelnemers aan nog nooit direct met een homoseksuele man te hebben gesproken. Daarop vonden we iemand van COC-Kennemerland bereid om een half uur online zijn verhaal te delen in de groep en vragen te beantwoorden.

Zowel de gastspreker als de deelnemers waren enthousiast. Mooi was ook de reactie van een andere deelneemster die vol trots aan iedereen vertelde dat ze bij de GayPride in Amsterdam was geweest met haar Iraanse homo vrienden. Het ging over verliefdheid ja, maar ook over vooroordelen en generaliseren en over ‘gewoon’ versus ‘vreemd.

Online les

De deelnemers waardeerden de openheid waarmee over dit onderwerp gesproken mocht worden en hoe Jos (van het COC) zijn verhaal deed. Daarop besloten we dat een tweede groep deze week – van Eritrese afkomst – ook met de gastspreker in gesprek kon gaan. Ook voor deze groep was het een eye opener. Een deelnemer zei na afloop: ‘Het is de eerste keer dat ik een man ontmoet die een relatie met een man heeft’ en dat ze zich realiseerde dat zijn relatie eigenlijk hetzelfde is als een man en een vrouw.

Mooie, open gesprekken waar sommige deelnemers na afloop ook zeiden het nog steeds wel ‘raar’, ‘vreemd’ of ‘anders’ te vinden, maar ook opener tegen het thema aankeken. Vanuit Bureau Discriminatiezaken gaven we aan dat iedereen in Nederland anders mag zijn en dat je dingen vreemd mag vinden, maar dat het er wel allemaal mag zijn.

Eind juni gaan we met Syrische nieuwkomers hiermee aan de slag. Dat is een klein voordeeltje van de corona-crisis: gastsprekers kunnen makkelijker ‘in en uit’ vliegen tijdens de online-lessen, omdat het minder tijdrovend is voor deze gastsprekers. Alvast super bedankt Jos voor je openheid, tijd en toegankelijkheid.