Antisemitisme

Oorlogssporen, historische wandeling maakt veel los

Struikelstenen bij de wandeling OorlogssporenOp dinsdag 9 juni liep, voor het eerst sinds de corona-uitbraak, weer een klas de wandeling / speurtocht: Oorlogssporen. Dit keer groep acht van de Spaarneschool uit Spaarndam. Met twee ouders en de juf, in groepjes van zes, ging de wandeling langs sporen van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad.

Na een ontvangst in Haarlemse Wereldkeuken met een Turks kopje thee gingen de leerlingen op pad. We volgden de geschiedenis van uitsluiting en discriminatie. Over joodse kinderen die niet meer met hun klasgenootjes naar school mochten en langs juffen die ontslagen werden omdat ze de ariërverklaring niet tekenden.

Halverwege werd een struikelsteentje opgepoetst en we kwamen ook nog een BN-er tegen: Nola Kemper (van de film #100%Coco). En dat allemaal in Haarlem. We eindigden de speurtocht bij de Haarlemse rechtbank met de vraag: waarom draagt vrouwe Justitia eigenlijk een blinddoek?

Oorlogssporen wandelenNa afloop vroeg Eva zich af waarom joodse mensen zo gehaat werden. En wat joods zijn eigenlijk was. Ook discussieerden we lang over de vraag waarom de Duitse bezetter een joodse school oprichtte terwijl die een jaar later alweer leeg stond omdat ze zelf de leerlingen hadden laten afvoeren. De antwoorden van de kinderen gaven ons allemaal nieuwe inzichten en wat we van een geschiedenis als de Tweede Wereldoorlog konden leren.

Wilt u de wandeling ook lopen met een klas of met een groep? Mail ons op: nb@bdkennemerland.nl