Racisme, afkomst, huidskleur

Wat kun je zelf doen tegen racisme?

Verdiep je in de problematiek van racisme en discriminatie en baseer je mening niet op het feit dat je zelf niets meemaakt. Racisme en discriminatie in Nederland vinden geregeld indirect en impliciet plaats. De pijn is er niet minder om.

Een mooie verzamelplek van allerlei films, documentaires, podcasts, artikelen en boeken is: withuiswerk.nl . Neem mensen die zich gediscrimineerd voelen serieus en luister naar hun verhalen. Niets is pijnlijker dan onbegrip te krijgen. Steun is op zijn plaats.

Meld discriminatie
Of je het zelf meemaakt of getuige bent, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland kan helpen. Een structurele aanpak begint vaak met een individuele zaak. Dus meld het.

Spreek anderen aan
Racisme en discriminatie verdwijnen niet vanzelf. Zeg er dus wat van. Dat kan ook heel klein, door ‘ik zie dat anders’ te zeggen. Dan  maak je duidelijk dat iemand over jouw grens, over jouw norm gaat. Zelfs een frons van de wenkbrauwen of een gebaar kan iets duidelijk maken.

Draag het uit
Die norm ‘discriminatie mag en kan niet’ moet je zelf uitdragen. Daarmee steun je ook degene die gediscrimineerd wordt: een gehandicapte, homoseksueel of iemand met een donkere huidskleur. Die voelt zich dan niet alleen staan in het onrecht en de strijd en dat is helend. Met een opmerking kun je duidelijk laten merken hoe je er in staat. Veroordeel daarbij het gedrag, niet de persoon.