Racisme, afkomst, huidskleur

Gastlessen: Slavernij toen, racisme nu

De gastlessen ‘slavernij toen, racisme nu’, sluiten aan bij de geschiedenislessen het Nederlands slavernijverleden. Hoe zit het met Haarlem en slavernij? Is het (te) lang geleden? Wat zijn de gevolgen nu?

De afschaffing van de slavernij in 1963 (of feitelijk 1873) bracht nog geen gelijke rechten. Nog lang werden de rechten van mensen die werkzaam waren op de Surinaamse plantages met voeten getreden, ook van de zogenaamde contractarbeiders uit India en later Nederlands Indie (Javanan). Dus op papier schafte Nederland de slavernij in Den Haag af, maar in de praktijk ging er nog veel scheef in de Nederlandse kolonien.

Inmiddels zijn die gelijke rechten er op papier wel. Maar een geschiedenis van 225 jaar slavenhandel en slavenarbeid is niet van de ene op de andere dag weggevaagd en laat zijn sporen na. Ook nu nog. In de praktijk is er nog steeds sprake van ongelijke behandeling en is er discriminatie op basis van huidskleur. Voor gelijke rechten moet nog steeds gestreden worden, op allerlei vlak, maar dus ook op basis van huidskleur.

Alle elf tweedeklas leerlingen van het Haarlem College volgden de gastlessen over de gastlessen over slavernij toen en racisme nu.