Racisme, afkomst, huidskleur

Mooie activiteiten Vredesweek Haarlem 2020

De groeiende diversiteit in Nederland roept veel reacties op. Nieuwsgierigheid en vreugde, maar ook racisme en angst voor het onbekende. De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met die verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk.

De Vredesweek is een initiatief van de Antonius Gemeenschap. Er staan heel veel mooie activiteiten gepland. In samenwerking met onder andere Bureau Discriminatiezaken, de Protestantse Gemeente, de Regenboogcoalitie (COC Kennemerland, Gay Haarlem, Regenboogloket en Bureau Discriminatiezaken), Stem in de Stad, De Pletterij, scholen en nog veel meer organisaties. Van 19-29 september kunt u daar allemaal van meegenieten. Het speelt zich af op verschillende locaties in Haarlem. Het thema van de week is ‘Vrede verbindt verschil’.

Enkele highlights:

Zondag 20 september

Diversiteitsviering –  15.00 u

In samenwerking met de Regenboogcoalitie organiseren we een gezamenlijke viering waarbij de veelkleurigheid en (seksuele) diversiteit van Haarlem centraal staan en waar iedereen zichzelf kan zijn.Zes sprekers uit de beroepsgroepen: zorg, onderwijs, politie, horeca, jongerenwerk en geestelijk verzorgers vertellen over pijn en hoop. Het wordt een prachtige viering met dans van Dansgroep Haarlem o.l.v. artistiek leidster Haya Maëla. Religieus of niet religieus, iedereen is welkom!

Locatie: de Grote of St. Bavo kerk op de Grote Markt

Maximaal 200 personen, reserveren kan vanaf maandag 14 september via: www.bavo.nl

 

Woensdag 23 september

‘Het Spaarne verdeelt, het Spaarne verbindt’, gesprek, 20.00 u

De Antoniusgemeenschap, de Pletterij en Bureau Discriminatiezaken organiseren een gesprek met onder meer Simon Franke (Trancity) en Okrah Donker (Triple Threat). We hebben het over de (on)zichtbare verdeling van Haarlem die het Spaarne vormt, de scheiding tussen centrum en Schalkwijk. Een verdeling tussen ‘wit’ en ‘divers’, tussen meer en minder welvaart en faciliteiten. Hoe verbinden we de stadsdelen? Hoe overbruggen we de (sociale) afstand en de verschillen? Of is Schalkwijk steeds meer een eigen stadsdeel aan het worden dat zijn eigen voorzieningen verdient?

Locatie: De Pletterij, Lange Herenvest 122, beperkt publiek mogelijk. VOL

Het gesprek is live te volgen en terug te zien op https://www.youtube.com/user/MCHHaarlem/

 

Donderdag 24 september

Lezing Raoul Heertje, 20.00 u

Raoul Heertje is stand up comedian, programmamaker en schrijver. Afgelopen jaar maakte hij samen met Frans Bromet een serie over zijn haat-liefde verhouding met Israël waar hij in zijn jeugd een aantal jaren woonde. Hij ontdekte dat de pijn en verdriet die de verschillende volkeren elkaar aandoen niet alleen de wederzijdse haat vergroten maar ook de enige hoop op een vredige oplossing kunnen bieden.

Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 Haarlem

Maximaal 100 personen. Reserveren kan via: wim@antonius-gemeenschap.nl  Wordt vrijwillige bijdrage gevraagd.

Locatie: Groenmarktkerk

 

Vrijdag 25 september

WALK of PEACE – 15.30 u

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede, langs verschillende locaties in Schalkwijk. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, met elkaar kunnen lopen. En mensen elkaar en organisaties elkaar beter leren kennen. We lopen langs plekken waar mensen in de zorg , het onderwijs, de politie, de horeca, het jongerenwerk en geestelijk verzorgers (sprekers bij de diversiteitsviering van 20 september) werkzaam zijn. Ook komen we lang kerken en moskeeën. Het is een positieve uiting waarin we aandacht vragen voor discriminatie en racisme en we verbinding zoeken. We wandelen voor inclusiviteit, voor insluiting. Iedereen mag er zijn. Iedereen mag zijn wie hij is. Iedereen welkom. Maak een spandoek en laat je positieve stem horen! Haarlem verbindt verschillen!

Duur van de wandeling: tussen 60-90 minuten

Startplaats: Veldje aan het Roosje Vospad (Schalkwijk)

We lopen corona proof. Neem een mondkapje mee.

 

Zondag 27 september

Stilteconcert -16.00 u

Als afsluiter een concert i.s.m. het Stadsklooster Haarlem waar muziek en stilte samengaan.

Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14 Haarlem

 

Het volledige programma is te bekijken op https://antonius-gemeenschap.nl/wp-content/uploads/2020/08/200830-VREDESWEEK-programmaboekje.pdf

Meer informatie bij Marjolein van Haaften, 023 5315842