(Homo)seksuele gerichtheid

Succesvolle Vredesweek #Haarlem afgesloten

De groeiende diversiteit in Nederland roept veel reacties op. Nieuwsgierigheid en vreugde, maar ook racisme en angst voor het onbekende. De Vredesweek 2020 ging over het omgaan met die verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk.

De Vredesweek in Haarlem is een initiatief van de Antonius Gemeenschap. Samen met hen hebben wij, Bureau Discriminatiezaken, de Protestantse Gemeente, de Regenboogcoalitie (COC Kennemerland, Gay Haarlem, Regenboogloket en Bureau Discriminatiezaken), Stem in de Stad en De Pletterij een paar mooie activiteiten neergezet. Foto’s o.a. Lodewijk de Ruiter.

1. Diversiteitsviering in de Grote of St. Bavo kerk op de Grote Markt, 20/9

Hierbij stond de veelkleurigheid en (seksuele) diversiteit van Haarlem centraal. Het aantal bezoekers lag rond de 100. Zes sprekers uit de beroepsgroepen: zorg, onderwijs, politie, horeca, jongerenwerk en geestelijk verzorgers vertelden over pijn en hoop. O.a. over corona en het effect op je werk en toekomst, over seksuele diversiteit op een middelbare school, over discriminatie op grond van huidskleur/afkomst, over het veel te vroeg overlijden van een belangrijke persoon, over de jeugd die zich soms eenzaam en beperkt voelt door corona. Tien jonge dansers (danshuis Haarlem) olv Rimke Saan dansten het geheel aan elkaar.

Er was geen zang, en we zaten 1,5 meter uit elkaar. Het voelde soms wat sober aan, maar al met al was het een bijzondere bijeenkomst.

 

2. ‘Het Spaarne verdeelt, het Spaarne verbindt’, gesprek in de Pletterij, 23/9 

Simon Franke (Trancity) en Okrah Donker (Triple Threat) spraken over de (on)zichtbare verdeling van Haarlem die het Spaarne vormt, de scheiding tussen centrum en Schalkwijk. Een verdeling tussen ‘wit’ en ‘divers’, tussen meer en minder welvaart en faciliteiten. Hoe verbinden we de stadsdelen? Hoe overbruggen we de (sociale) afstand en de verschillen? Of is Schalkwijk steeds meer een eigen stadsdeel aan het worden dat zijn eigen voorzieningen verdient? Uit de zaal kwamen goede vragen en aanvullingen, o.a. van de wijkraad, de cultuurcoach van Schalkwijk en andere geïnteresseerden.

Het gesprek is nog terug te zien op https://www.youtube.com/user/MCHHaarlem/

3. WALK of PEACE, 25/9

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede, langs verschillende locaties in Schalkwijk. Ondanks de enorme hoosbuien was het fijn om samen met 55 verschillende mensen, met diverse achtergronden te wandelen en te praten. Er was absoluut een gevoel van saamhorigheid.
We liepen in het groene! Schalkwijk langs het politiebureau, basisschool de Wadden (Molenwijk), de kerk van Jezus Christus en de Heiligen van de Laatste Dagen, verzorgingshuis de Molenburg, moskee Dar as Salaam (we kregen een drankje voor onderweg) en restaurant de Molenplas. Elke locatie had op eigen wijze iets met het thema ‘Vrede verbindt verschil’ gedaan, waarvoor dank! Volgend jaar gaan we weer, komt u dan ook?

   

 

Meer informatie bij Marjolein van Haaften, 023 5315842