Racisme, afkomst, huidskleur

Debat Voorbij Racisme 2 dec

De Black Lives Matter-beweging heeft dit jaar de discussie over racisme hoog op de maatschappelijke agenda gezet. Op 2 december om 20 u heeft de Pletterij in Haarlem hierover een debat georganiseerd.

Still van de documentaire

Naar aanleiding van de Tegenlicht uitzending van 4 oktober jl organiseert de Pletterij een Tegenlicht Meet Up op woensdag 2 december. We gaan in gesprek met kunstenaars, pedagogen, organisatoren van BLM- protest in Haarlem, onderzoekers en activisten over het racisme in onszelf en hoe een racisme-vrije samenleving er uit kan zien.

Het programma bestaat uit een korte compilatie van de Tegenlicht aflevering ‘De post-racistische planeet’ (zoek bij NPO start voor hele docu) en inleidingen van onderzoeker Jurriaan Omlo en ervaringsdeskundige Kevin Groen. Onderzoekster Marjolein van Haaften van het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland vertelt wat het effect is op het aantal discriminatieklachten en hoe het bureau aankijkt tegen het onderwerp. Verder praten we met tal van betrokkenen, activisten en mensen uit de maatschappelijke en culturele wereld.

De zaal is vol, maar je kunt thuis meekijken. Zet het in je agenda.

You tube kanaal De Pletterij

https://www.youtube.com/channel/UC64zMFpbgHPiOPc9JGnaKdg

En kijk alvast naar de basis van het debat, de indrukwekkende en ontzettend menselijke documentaire ‘De post-racistische planeet’.
Documentairemaker Ikenna Azuike keek op televisie naar de beelden van de moord op George Floyd. Plotseling stond zijn achtjarige dochter naast hem: ‘Papa, wat gebeurt daar?’ Azuike probeerde stuntelig aan zijn dochter uit te leggen wat er op het grote scherm in de woonkamer gebeurde. Tijdens zijn verhaal zag hij hoe de tranen over zijn dochters wangen begonnen te stromen, gevolgd door oorverdovend gesnik. Voordat Azuike het wist zaten ze samen hard te huilen. Dit was de aanleiding voor deze documentaire.

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/post-racistische-planeet.html