Handicap, chronische ziekte

Solliciteren met een visuele beperking, do’s en donts

PauwenoogDe Oogvereniging organiseert maandelijks een online netwerkborrel met een thema. Donderdag 21 januari 2021 was Bureau Discriminatiezaken Kennemerland uitgenodigd hierbij aan te schuiven. Wat zijn de do’s en dont’s bij het zoeken naar een baan als je een visuele beperking hebt?

Moet je in je brief vermelden dat je slechtziend of blind bent? Is dat verplicht? Dat was de meest prangende vraag waar we in deze meeting op in gingen. Basisregel hierbij is: als het relevant is voor de functie, moet je het melden in je brief. Als het dus niet relevant kan je er zeker voor kiezen dit niet te melden.

Wat doe je als je wordt uitgenodigd op gesprek, maar je hebt het niet in de brief genoemd? Hoe voorkom je vervelende reacties? Bij een zichtbare visuele beperking zal dit invloed hebben op de eerste ontmoeting en dus op het sollicitatiegesprek. Hoe vlieg je dit aan? Er bleken positieve ervaringen bij deelnemers die vooraf aan het gesprek belden met de beoogd werkgever met de mededeling dat zij een visuele beperking hadden, dat dat geen invloed heeft op het uitvoeren van de functie, maar dat zij dit toch even wilden doorgeven ‘omdat mensen het in eerste instantie soms moeilijk blijken te vinden hiermee om te gaan’.

De vijfentwintig deelnemers wisselden ervaringen en tips uit, onze voorlichter Noelle Beerepoot reflecteerde zo nu en dan op het gesprek.  Daarnaast informeerden we de deelnemers wat een anti-discriminatievoorziening voor hen zou kunnen betekenen en dat iedereen met vragen over wat wel en niet mag bij een sollicitatieproces of op het werk gesteld kunnen worden via Discriminatie.nl.