Racisme, afkomst, huidskleur

15 maart: lezing Nawal Mustafa over racisme, kleurenblindheid en recht

Nawal Mustafa
Nawal Mustafa

Wat is de constructie van ras binnen het recht in Nederland? Hoe beïnvloedt deze constructie wet- en regelgeving en de rechtspraak? Op deze vraag gaat Nawal Mustafa nader in tijdens haar lezing in de Week tegen Racisme.

Kleurenblindheid
Als het gaat om ras binnen de rechtspraak gaan sommigen dat liever uit de weg. Het is oncomfortabel, onbekend, onbelangrijk of een te gevoelig onderwerp. Maar wat zijn de gevolgen van deze kleurenblindheid en wat voor effect heeft kleurenblindheid in het recht op de Nederlandse samenleving? Nawal Mustafa zal aan de hand van Nederlandse casussen dit onderwerp bespreken en de implicaties van kleurenblindheid in het recht verduidelijken.

Over Nawal 
Nawal Mustafa is momenteel promotieonderzoeker binnen het door het ERC gefinancierde Euromix-project van prof. Betty de Hart aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar promotieonderzoek richt zich op de historische regulering van interraciale intimiteit in het Verenigd Koninkrijk in 1950-1970. Nawal is maatschappelijk actief op gebied van antiracisme, islamofobie en feminisme. In die hoedanigheid is zij medeoprichter van S.P.E.A.K, een collectief tegen racisme, islamofobie en genderongelijkheid. Nawal is verder strategisch adviseur bij Bureau Clara Wichman.

Week tegen Racisme

 

Praktische informatie
Wanneer: maandag 15 maart, van 16.00 – 17.00 uur
Wat: lezing
Waar: online via WebinarGeek
Toegang: gratis, maar meld je even aan via deze link.
Georganiseerd door: Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland binnen de gezamenlijke Week tegen Racisme