Racisme, afkomst, huidskleur

16 maart: lezing Funda Müjde Waarom niemand meer vraagt waar ik vandaan kom

Funda Mujde, fotograaf: Gregor Servais
Funda Mujde, fotograaf: Gregor Servais

Na door een ongeluk in een rolstoel te zijn beland, besluit Funda naar Istanboel te fietsen. In 89 dagen fietst ze 3800 kilometer met een handbike, wat tevens resulteert in een nieuw boek van haar hand. ‘Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom. Ineens hoorde ik er helemaal bij. Hoe komt dit?’ In deze lezing gaat Funda daar op in tijdens de Week tegen Racisme.

Hoe kan het dat iemand op een extreem-rechtse partij stemt, de grenzen potdicht wil hebben voor alle ‘buitenlanders’ maar tegelijkertijd een vluchteling wat geld toestopt als die persoon het even moeilijk heeft? ‘De uitzondering’, Funda is er bekend mee. ‘Ja wij bedoelen jou niet, maar die anderen!’ ‘Die anderen? Dat ben ik!’ In deze lezing geeft Funda met behulp van persoonlijke anekdotes haar bespiegeling op racisme in Nederland

Over Funda
Funda Müjde is een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice. Ze werd geboren in Turkije en verhuisde met haar familie naar Nederland op zevenjarige leeftijd. Als actrice was ze o.a. te zien in de serie Vrouwenvleugel en in de film Julia’s geheim. Ze schreef ‘Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom’ en een selectie van haar columns verscheen in boekvorm: Algemeen Beschaafd Turks. Zij leverde een bijdrage aan het boek ‘Licht en schaduw’ en ‘de Gesluierde Monologen’.

Week tegen RacismePraktische informatie
Wanneer: dinsdag 16 maart 2021, van 16.00 tot 17.00 uur
Wat: lezing
Waar: online via webinargeek
Toegang: gratis, maar meld je even aan via deze link.
Georganiseerd door: Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland