Racisme, afkomst, huidskleur

17 maart: lezing Mylo Freeman over de invloed van rolmodellen bij kleuters

Mylo Freeman
Mylo Freeman

Wat is de invloed van rolmodellen en stereotypen op peuters en kleuters? Wat doet beeld met deze jonge doelgroep? Op deze vraag gaat Mylo Freeman nader in tijdens haar lezing in de Week tegen Racisme.

Jahkini, een meisje met een donkere huidskleur, kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk. Zij mocht de prinses zijn. Maar Jahkini weigerde. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’ Toen Mylo Freeman dit hoorde was het idee voor prinses Arabella geboren: een prentenboek met een prinsesje van kleur.

Prinses Arabella, inmiddels een reeks van 12 prentenboeken, is al jaren een hit. Beeld, misschien nog wel meer dan het verhaal, bepaalt wat je als ‘normaal’ ziet. Wat is mogelijk en onmogelijk. Wat mooi, wat lelijk. Wie bepaalt, wie volgt.

Over Mylo
Mylo Freeman is van Nederlands/Amerikaanse afkomst en groeide op in Den Haag. Ze is illustrator en maakt al jaren diverse kleurrijke prentenboeken. Haar eerste prentenboek Potje! ontving de Kiekenboekprijs. In 2020 schreef en tekende ze het prentenboekgeschenk voor de Kinderboekenweek Tweeling. Freeman is tevens oprichter van Stichting3, een stichting die boekenfestivals met diversiteit organiseert in kansarme buurten.

Week tegen RacismePraktische informatie
Wanneer: woensdag 17 maart, van 15.00 tot 16.00 uur
Wat: lezing
Waar: online via webinargeek
Toegang: gratis, maar meld je even aan via deze link.
Georganiseerd door: Art. 1 Noord-Holland-Noord en Bibliotheek Kennemerwaard