Racisme, afkomst, huidskleur

Week tegen Racisme: online theater en lezingen – kijk ze terug

Week tegen RacismeHoe zit het met Aziatisch racisme in Nederland? Wat doen stereotypen met kleuters? Waarom is ‘wit’ aan zet? Is de lente in de strijd tegen racisme nu echt aangebroken? Het zijn thema’s in diverse gratis online theatervoorstellingen en lezingen die Bureau Discriminatiezaken Kennemerland mede organiseert.

Terugkijken
Tot half april kan je een aantal lezingen terugkijken van onze Week tegen Racisme.

Lezing (15/3/2021) Sioejeng Tsao
Mijn ervaring met het opgroeien in Nederland als Chinese vrouw

Lezing (15/3/2021)  Nawal Mustafa
Racisme, kleurenblindheid en recht

Lezing (16/3/2021) Lida van den Broek en Nghitti Saro
Wit is nu aan zet

Lezing (16/3/2021) Qader Shafiq
De langverwachte lente in de strijd tegen racisme

Lezing (16/3/2021) Funda Müjde
Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom

Lezing (17/3/2021) Mylo Freeman
De invloed van rolmodellen bij peuters en kleuters

Voorstelling (15/3/2021) Live Your Story
Zichtbare en onzichtbare identiteit

Hier een overzicht van alle lezingen en theater die van 15-23 maart 2021 tijdens de Week tegen Racisme te volgen zijn geweest. Een samenwerking van antidiscriminatiebureaus, waaronder Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, biedt deze lezingen en voorstellingen gratis aan om zo kennis over racisme in Nederland te delen en te vergroten.

Achtergrond Dag tegen Racisme
Aanleiding voor de internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is een schokkende gebeurtenis in 1960. Op 21 maart 1960 was er een bloedbad in het Zuid Afrikaanse Sharpeville waar de politie het vuur opende op demonstranten die tegen de het apartheid-regime demonstreerden. Sinds 1966 in deze VN-dag en wordt er wereldwijd jaarlijks aandacht voor de strijd tegen racisme gevraagd.