Racisme, afkomst, huidskleur

18 juli: stadswandeling Sporen van Slavernij Haarlem

Familiewapen familie TestartZondag 18 juli 2021 om 11:00 uur start de stadswandeling Sporen van Slavernij in Haarlem. Ook Haarlem kent een slavernijverleden.

Ineke Mok, Dineke Stam en Maya Mutlu leiden ons zondag 18 juli 2021 langs plekken uit het Haarlemse koloniaal verleden en vertellen de verhalen die erachter zitten. Zo lopen we tijdens deze stadswandeling langs het huis van de familie Testart met een bijzondere familiewapen boven de voordeur. In 1750 betrok de toenmalige Haarlemse burgemeester Elbert Testart de woning. Testart was tevensbewindhebber van de VOC.

Susanna Dumion’s levensverhaal begon met haar geboorte in slavernij in Suriname. Aan het einde van haar leven woonde ze in Haarlem. Onder haar portret uit de collectie van het Teylers Museum is te lezen: ‘Geboren te Surinamen. Overleden te Haarlem den 12 Nov. 1818 in den ouderdom van 105 jaren’. Inmiddels weten we steeds meer over deze Susanna.

Susanne Dumion - Teylers Museum

Sporen van de koloniale economie komen we in Haarlem tegen op het Verwulft: ’t Gekroond Oost- en West-Indies Worstvat. Koloniale producten als suiker, tabak en koffie zijn ook verbonden aan de slavernij.

Stadswandeling: Sporen van Slavernij in Haarlem
Datum: zondag 18 juli 2021 van 11:00-13:00  uur
Vertrek: wordt nog bekend gemaakt
Aantal deelnemers: maximaal 15 personen (COVID-regels respecteren)
Aanmelden: verplicht via info@bdkennemerland.nl 
Vermeld: slavernij wandeling  + naam + telefoonnummer + email.
Kosten: eigen bijdrage van de deelnemers (10 a 15 euro), ter plekke te voldoen (digitaal via tikkie of cash)

Nieuwe data
Op 30 juni 2021 organiseerden we de eerste keer dit jaar de wandelingen, deze waren in no-time volgeboekt. Daarom willen we in het najaar nieuwe data plannen. Geef je naam en email door via info@bdkennemerland.nl en we houden je op de hoogte.
Deelnemers moeten goed ter been zijn – deze activiteit is helaas niet geschikt voor mensen die zich langzaam of met hulpmiddelen verplaatsen. Dineke praat zonder versterking. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt op het vertrekpunt.

Over Dineke Stam was in 2013 samen met Ineke Mok betrokken bij het project ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’. Stam houdt zich al jaren met het thema bezig en is o.a. betrokken bij Mapping Slavery. Mok en Stam werken aan het boek over de ‘Haarlemmers en de slavernij’ dat eind 2021 uitkomt.

Aanleiding voor deze stadswandelingen is de Keti Koti – Verbreek de ketenen: de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de Nederlands koloniën Suriname en de Antillen. In Nederlands-Oost Indië werd de slavernij officieel in 1860 afgeschaft. De stadswandeling Sporen van Slavernij in Haarlem van woensdag 30 juni 2021 waren in opdracht van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en wordt gesteund door Keti Koti Haarlem 2021. Meer info via: info@bdkennemerland.nl of telefonisch 023 5315842.