(Homo)seksuele gerichtheid

Theater over de liefde en jezelf kunnen zijn op basisscholen

Acteurs en regisseur van Live your StoryOver de liefde, over verliefdheid, over ontdekken en over jezelf kunnen zijn. Basisschoolleerlingen van Haarlem, Heemstede en Spaarndam keken naar de voorstelling Homonologen. “Ik heb spijt dat ik zoveel met het woord ‘homo’ heb gescholden en ga dit niet meer doen,” zei een van de leerlingen na afloop in de workshop tegen een acteur van Live your Story.

Welke verwachtingen hebben je ouders, je vrienden, je broers en zussen van je? Welke verwachtingen heb je zelf? Aan welk beeld wil je voldoen en waarom eigenlijk? De verhaallijnen liepen door elkaar, het spel was snel en de kinderen bleven geboeid door het fantastische acteerspel van de acteurs van Live your Story.

Basisschool leerlingen uit Spaarndam, Haarlem en Heemstede zagen dinsdag 15 juni 2021 het theaterstuk van Live your Story over de liefde en over identiteit. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland had dit als regenboogpartner van de gemeente Haarlem georganiseerd. In Heemstede keken twee scholen gezamenlijk, in de open lucht vanwege corona, naar de voorstelling. Ook burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede was daarbij.

Een week eerder hadden de leerlingen een gastles met de Vooroordelenkoffer op school gehad van de voorlichter van Bureau Discriminatiezaken. In tweetallen kregen ze vijftig vragen bij vijftig bordjes. Over wat is een feit en wat is een mening. Wat is vreemd en wat is gewoon en wie bepaalt dat eigenlijk. En hoe het zit met gelijke behandeling en discriminatie in de wet en hoe dat eigenlijk ook lijkt op pesten in het dagelijks leven.

Deze week dus de voorstelling Homonologen van theater LiveYourStory met aansluitend een workshop gegeven door de acteurs. Die waren toen ineens zichzelf, met hun eigen naam, wat soms voor verwarring zorgde. Verliefd worden, vinden wie je bent, bij iedereen gaat dat anders en dat is prima.