Racisme, afkomst, huidskleur

Keti Koti Hoofddorp: wat gebeurd is, is niet voorbij

Janet Mundo bij Keti Koti Hoofddorp 2021Ook in Hoofddorp was dit jaar weer aandacht voor Keti Koti met een herdenking bij het slavernij monument in Hoofddorp. Inmiddels een jaarlijkse traditie, met mooie sprekers en indringende verhalen. ‘Omdat toen nog niet voorbij is en doorgaat in het nu, en daar ook hier is en hier ook daar’, aldus Elaine Veldema, een van de initiatiefnemers van deze jaarlijkse bijeenkomst.

Jongeren spreken zich uit
Jongeren van de ISK-klas van het Hoofdvaart College hadden een bijdrage in de vorm van een ‘spoken word’. In de week voorafgaand had Janet Mando een gastles aan deze leerlingen gegeven. Ook Janet sprak in Hoofddorp en pleitte voor meer educatie op scholen over ons gezamenlijke verleden. Frederique Janss, directeur van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, onderschreef dat in haar bijdrage en legde de link tussen de noodzaak van kennis over het koloniaal verleden en slavernij verleden toen en het bestrijden van racisme nu. Inderdaad zoals op het monument te lezen valt: wat gebeurd is, is niet voorbij.

Jongeren bij het slavernijmonument

Donderdagochtend 1 juli 2021 was er de jaarlijkse herdenking van Keti Koti bij het slavernij monument in Hoofddorp. Op 1 juli 1863 werd na honderden jaren de slavernij in de Nederlandse koloniën afgeschaft. Om dat te herdenken en vieren we op 1 juli Keti Koti: verbreek de ketenen. Diverse organisaties, waaronder Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, legden bloemen bij het slavernij monument in Hoofddorp.