Racisme, afkomst, huidskleur

Keti Koti ook in Haarlem herdacht en gevierd

Stadswandeling Sporen van Slavernij in HaarlemDe Haarlemse stadswandelingen van 30 juni 2021 over Sporen van Slavernij waren in no-time volgeboekt. Keti Koti – de herdenking van de afschaffing van de slavernij – leeft. Ook in Haarlem. Zo’n 150 Haarlemmers staan donderdagavond 1 juli stil bij de erfenis van onze geschiedenis middels met de Keti Koti Dialoog. Begeleid door rituelen, denkvragen, muziek en eten wisselen ze persoonlijke ervaringen uit, begeleidt door de livestream vanuit het Amsterdams Museum.

Op 1 juli 1863 werd na honderden jaren de slavernij in de Nederlandse koloniën officieel afgeschaft. Om dat te herdenken en vieren we op 1 juli Keti Koti: ‘verbreek de ketenen’. Velen kennen het van de nationale herdenking in het Amsterdamse Oosterpark. Maar dit jaar dus ook in Haarlem met stadswandelingen en eten bij een dialoog.

Stadswandelingen
Ook Haarlem kent een slavernijverleden. Dineke Stam en Miriam Rasoelbaks leidden 30 juni 2021 de vijftig deelnemers langs plekken uit het Haarlemse koloniaal verleden en vertelden de verhalen die erachter zitten. Zo ook langs het huis van de familie Testart op de Gedempte Oude Gracht. Daar zit een bijzondere familiewapen boven de voordeur. In 1750 betrok de toenmalige Haarlemse burgemeester Elbert Testart de woning. Testart was tevensbewindhebber van de VOC. Gezien de grote belangstelling van deze wandelingen volgen er nieuwe data, aanmelden kan via info@bdkennemerland.nl.

Saka
Nieuw dit jaar in Haarlem was de Keti Koti Dialoogtas, een initiatief van de Stichting Keti Koti Dialoogtafel. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland fungeerde als distributiepunt. Daar konden deelnemers gratis een tas ophalen om thuis, héél corona-proof, de Keti Koti Dialoog te voeren met twee personen en stil te staan bij de erfenis van onze geschiedenis, begeleidt door een online sessie. Alles wat nodig is voor deze Keti Koti Dialoog zat in de ‘Saka’.  In georganiseerde setting konden deelnemers aanschuiven bij een Keti Koti Tafel van de de EBG-kerk en in een buurthuis in Haarlem-Noord van Dock. Daar gingen dertig deelnemers met elkaar in gesprek. En online werden deelnemers thuis begeleidt door de livestream vanuit het Amsterdams Museum.

Tassen kunnen helaas niet meer besteld worden. Maar.. volgend jaar weer wel! Mensen, organisaties of buurtcentra in Kennemerland die nu al enthousiast zijn kunnen zich alvast aanmelden voor 2022 via info@bdkennemerland.nl.