(Homo)seksuele gerichtheid

Enthousiasme over Regenboogviering

Tijdens de Regenboogviering in de Grote of St.-Bavo kerk in Haarlem op 19 september 2021 bogen we ons over de vraag: ‘Wint de liefde?’ De aanleiding voor deze vraag was de ‘Liebe gewinnt’-beweging in Duitsland als reactie op het Vaticaanse verbod op zegening van lesbische en homorelaties.

Is het nodig in Haarlem? Een regenboogviering? In een kerk? Haarlem is toch een progressieve D66, GL en VVD stad? En Haarlem is een Regenboogstad? Zitten hier in de stad nog kerken die seksuele en genderdiversiteit afwijzen? Dit vroegen wij ons af toen we begonnen als organisatiecomité van de Regenboogviering. Totdat we geluiden binnenkregen van dominees in Haarlem,  die aangaven dat zijzelf, of hun kerkgemeente moeite heeft met homoseksualiteit of genderdiversiteit. Of dat er minimaal een taboe op rust. Gereformeerd predikant Johan Schelling vertelde hier op persoonlijke titel over. Zijn verhaal is hieronder (onder de foto’s) na te lezen.

En dus dat verbod op het inzegenen van lesbische en homorelaties dat het Vaticaan onlangs heeft uitgedaan. Er zijn Haarlemse katholieken die zich hier van binnenuit tegen verzetten en van zich laten horen. Frans Bossink is zo iemand. Hij  kreeg een podium voor zijn verhaal. Zijn verhaal is hieronder na te lezen (onder de foto’s).

Een regenboogviering is ook nodig omdat LHBTI-ers in Haarlem te maken krijgen met homofobie, transfobie, discriminatie en scheldpartijen. Op straat, op school, in de eigen woonwijk. Dat blijft verontrustend! Een nieuwe trend lijkt het verbranden van Regenboog-vlaggen. Mara van Limbeek liet dit niet zomaar gebeuren in de Leidsebuurt. Over buurtactivisme en gemeenschapszin gesproken. Zij vertelde een zeer persoonlijk en krachtig verhaal.

En dan was er nog de vraag: kan iedereen bínnen de LHBTI-gemeenschap wel altijd zichzelf zijn? Isjed Houssain en Nouria Nadal vertelden hun persoonlijke verhalen als transvrouw en lesbische vrouw van kleur. Zij helpen biculturele en/of islamitische LHBTQI+  met de Stichting Prisma Groep, die onder andere empowerment bijeenkomsten in Amsterdam en Utrecht organiseert en psychosociale gesprekken voert. Kijk voor meer informatie op: www.stichtingprismagroep.com

De middag puilde uit want er was ook nog de band Enorm uit Twente! Omdat deze band zich solidair toonde met de Liebe Gewinnt beweging in Duitsland die zich verzette tegen het Vaticaanse verbod op zegening van lesbische en homorelaties hadden wij ze uitgenodigd. Wat een fijn optreden was dat! En er was een primeur: ons eigen Haarlemse gospelkoor Pata Pata trad op. O.l.v. dirigent Lionel Ndamba.

Kortom, verschillende sprekers deelden hun hoopvolle en ook kwetsbare verhalen tijdens deze viering, onder leiding van ds. Tom de Haan. Uiteindelijk mochten we allemaal de centrale vraag beantwoorden en dit in een kaarsenritueel verwerken. Jeugdpastor Peter van der Beek wist mooi uit te leggen wat de bedoeling was.

En tot slot volop buiten napraten, met circa 90 bezoekers!, bij heerlijk koffie van de Buurt TukTuk en ijsjes Koude Oorlog van Garonne!

De Regenboogviering was de aftrap van de Vredesweek in Haarlem. Met dank aan Antonius Gemeenschap.

 

Foto’s Frans Bossink

Foto’s Marjolein van Haaften

21 sep 2021 toespraak Frans Bossink

210919 Wint de liefde Johan Schelling