Week tegen Racisme: Nederlandse musea en het koloniaal verleden

Maya MutluHoe gaan Nederlandse musea om met de erfenis van ons koloniaal verleden? En welke ontwikkeling is er de laatste decennia in dat veld. Dat is het thema van deze lezing – met veel sprekend beeldmateriaal – van kunsthistoricus Maya Mutlu tijdens de Week tegen Racisme.

Terugkijken tot 1 april 2022:
lezing van Maya Mutlu (NL Musea) >>
lezing van Judi Mesman (inclusief opvoeden) >>
lezing van Janice Deul (culturele toe-eigening) >>

In de week van 21 maart bundelen de anti-discriminatiebureaus – waaronder Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – de krachten met gratis allemaal online lezingen en theater in de Week tegen Racisme 2022. Met dagelijks online lezingen en theater over racisme in Nederland.

Nederlandse musea en het koloniaal verleden
De uiterst pijnlijke, gedeelde geschiedenis van slavernij in Oost en West blijft onbegrijpelijk vanuit onze tijd en mentaliteit gezien. Voorzichtige toegang tot de hersenkronkels van grote machten kan ons tot inzichten brengen. Maya Mutlu geeft betekenis aan historische plekken door de context van ons koloniaal verleden en de tijdsgeest van toen erbij te halen. Hoe museale instellingen omgaan met de erfenis van het Nederlandse koloniale verleden en daarop reflecteren biedt een mogelijkheid om inzicht te krijgen in de mentaliteit van de 17e , 18e en 19e -eeuwse wetenschappers en bewindvoerders.

Maya Mutlu
Maya Mutlu (Haarlem) is een kunsthistoricus, onderzoeker, rondleider, stadsgids, museum- en workshopdocent bij oa Tropenmuseum Amsterdam, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Let’s Do It Kids, Slavernij & Haarlem en Mapping Slavery. Hiermee heeft ze veel kennis en ervaring opgebouwd als het gaat om dekolonisatie van betwiste collecties of voorwerpen, Nederlandse slavernijgeschiedenis en de uiting of sporen daarvan in ons huidige maatschappij.

Als kunsthistoricus maakt Mutlu gebruik van kunstenaars en werken om de abstracte begrippen vorm te geven bij de gesprekken. Mutlu heeft een bi-culturele achtergrond: ze is opgegroeid in Turkije en sinds haar 18e woont ze in Nederland. Door haar persoonlijke zoektocht naar haar (culturele) identiteit heeft ze een verfijnde manier ontdekt voor het bespreekbaar maken van ongemakkelijke onderwerpen.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download