Antisemitisme

Oorlogssporen: geschiedenis speurtocht in Haarlem weer van start

Oorlogssporen: bij het Joods namen monumentOorlogssporen is een zoektocht naar de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemse binnenstad. Basisschoolleerlingen van groep 7/8 lopen in kleine groepjes en ontdekken via een spoor van witte lintjes hoe de regels steeds oneerlijker worden in een oorlog.

We bezoeken de expo Vrouwen in Verzet in het Noord-Hollands Archief en bij Artikel 1 en een geblinddoekte Vrouwe Justitia bij de Haarlemse rechtbank. ‘Super leuk omdat ik niet stil hoef te zitten en tóch iets leer!’, aldus een leerling van groep 8.

Meld je klas aan!
– voor groep 7/8 basisschool (of een andere groep die het leuk lijkt)
– ochtend 9:00-11:30 uur, eventueel tweede groep 10:00-12:30 uur. In overleg eventueel in de middag
– start & finish: Lange Herenvest 122, Haarlem
– kosten: 75 euro per klas (mits de school het kan missen)
– aanmelden: info@bdkennemerland.nl

Oorlogssporen - op straat in HaarlemAl lopend leren
Al lopend en lezend gaan de kinderen op zoek, beantwoorden vragen en voeren opdrachten uit. Begeleidende blijken ouders en verzorgers soms verrassend veel te weten over de Tweede Wereldoorlog maar ontdekken ook nieuwe plekjes in de binnenstad. En ook leerlingen vertellen elkaar wat ze weten en gaan in gesprek over dilemma’s als: mag je iemand doden in verzet?

Vragen beantwoorden bij de expo Vrouwen in Verzet
Expo Vrouwen in Verzet

Expo: Vrouwen in Verzet
De wandeling – ontwikkeld en georganiseerd door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – start op de Lange Herenvest en eindigt bij Vrouwe Justitia, buiten bij de Haarlemse Rechtbank. Halverwege is er een korte pauze in de oude Janskerk van het Noord-Hollands Archief, met een bezoek aan de vernieuwde expositie Vrouwen in Verzet.

1 april weer gestart
Op 1 april wandelde groep 7 van Haarlemse school De Werkschuit als eerste van 2022 OOrlogssporen. Ook met sneeuw bleek het een mooie wandeling. Maandag 4 april liepen twee klassen van de Craynester uit Haarlem de wandeling, in de regen, maar toch vol enthousiasme.

Ook lopen?
We hebben nog plek voor wat scholen, dus stuur een email naar info@bdkennemerland.nl en in overleg komen we tot een datum.