(Homo)seksuele gerichtheid

Workshops aan statushouders: Art.1, gewoon en vreemd

Workshop aan statushouders over Art.1, vreemd, gewoonBureau Discriminatiezaken Kennemerland geeft workshops aan nieuwkomers. Alle discriminatiegronden komen aan de orde; man/vrouw, afkomst, seksuele gerichtheid, geloof etc.

Het eerste deel van de workshop gaat over de regels en wat er in de Nederlandse (grond)wet staat over gelijke behandeling en discriminatie. Het tweede deel gaat over over (culturele) verschillen.

Samenwerking VluchtelingenWerk
Sinds begin 2022 werken we intensief samen met VluchtelingenWerk Nederland, zij verzorgen voor veel nieuwkomers het ‘Participatie Verklarings Traject’ in de regio. Dat is een verplicht onderdeel voor de statushouders binnen hun inburgering. Het onderdeel discriminatie verzorgen wij binnen deze training.

De herkomst van de deelnemers is heel divers, van Zuid Amerika, Afrika, het Midden Oosten tot Azië. De deelnemers volgen de workshop met tussenkomst van en (vaak vrijwillige) tolk of vertalen voor elkaar. Soms biedt Google-Translate een uitkomst.

Veel beeld, weinig tekst
In de workshop maken we veel gebruik van beeld materiaal met weinig tot geen tekst en houdt onze trainer de zinnen kort. De wederkerigheid van gelijke behandeling komt steeds goed aan de orde en de gesprekken over wat is gewoon en wat is anders zijn voor alle deelnemers en ook de training een verrijking.